Cele mai noi stiri din domeniul legislatiei jocurilor de noroc

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 13 iul 2020, 15:28

De ceva vreme avem în Romania o noua institutie, ce joaca un rol fundamental în relatia cu operatorii de jocuri de noroc.

Intitulata AOJND – Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta, isi propune sa uneasca sub o singura tutela majoritatea operatorilor de jocuri de noroc ce isi ofera serviciile de la distanta în piata din Romania. Toti cei implicati în aceste servicii isi doresc stabilitate, iar dumneavoastra, jucatorul, veti simti acest lucru de fiecare data cand jucati la sloturi online, jocuri de carti sau de masa. 

In fruntea institutiei este doamna Odeta Nestor si daca numele va pare cunoscut, ei bine, dansa a fost cea care a condus si Oficiul National de Jocuri de Noroc. Meritul de a aduce ONJN-ul în locul de astazi ii revine integral, deoarece a preluat o încapere cu doua camere, aflata în sediul Ministerului Finantelor Publice si a transformat-o în unitatea functionala de azi, atat cu echipa ce insumeaza peste 170 de angajati, cat si cu o legislatie bine pusa la punct.

Aflandu-se la conducerea ONJN, doamna Nestor a reusit sa reglementeze activitatea operatorilor de jocuri de noroc pe piata din Romania, aducand legi clare si practice. 

Acest pachet de legi a fost foarte bine primit de catre operatorii de jocuri de noroc, care acum au în statul roman un partener de încredere. In segmentul online, s-au aplicat o serie de penalitati acelor platforme care nu aveau licenta sau operau dintr-o zona gri a legii, de cele mai multe ori in dezavantajul jucatorilor.

Doamna Odeta Nestor a inteles cum functioneaza acest proces legislativ si actioneaza ca si consultant independent si in alte piete din Europa, America sau Africa. Rostul acestei institutii, în relatia cu operatorii de jocuri de noroc, este acela de a interpreta legislatia în vigoare pe întelesul fiecarui operator, de a le expune modul în care segmentul IGaming functioneaza în Romania si de a pastra în orice moment un canal de comunicatie cu acestia. 

Probabil unul dintre cele mai semnificative realizari în perioada cand se afla la carma institutiei este – spune chiar ea – aprobarea proiectului ce prevede impozitarea la sursa a castigurilor rezultate din pariuri si jocuri online (la distanta). Aceasta a presupus o modificare a codului fiscal si a dus îmbunatatiri în relatia jucatorilor cu ANAF, în relatia jucator – cazinou si, bineînteles, relatia operatorilor cu statul. Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta, sau AOJND pe scurt, vine în întampinarea problemelor pe care unii operatori ar putea-o avea în conformarea cu

legea din Romania, mai ales pentru aceia care nu au reusit sa înteleaga legea. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: VIDEO Bradul pentru Crăciunul 2024 a ajuns în Rockefeller Center din New York. O stea Swarovski uimitoare o să strălucească în vârf!

Cel mai dificil aspect al legislatiei romanesti este dat de faptul ca o lege poate avea doua interpretari, ceea ce poate genera o confuzie masiva.

Probabil cel mai greu lucru pe care doamna Nestor îl are de facut este sa argumenteze faptul ca operatorii ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru acelasi tip de licenta. Domeniul jocurilor de noroc este unul tehnic, foarte volatil si extrem de dinamic. Cei care emit un pachet de legi sau aplica o lege au nevoie sa cunoasca si situatia cazinourilor online, pentru a venit în întîmpinarea problemelor acesta. 

Din cadrul sedintelor si discutiilor care au avut loc, am avut pe de o parte bucuria de a strange si de a atrage interesul operatorilor: Fortuna, NetBet, Unibet, Poker Stars si altii, alaturi de conducerea ONJN, ANAF, avocati de renume si membrii ai diferitelor institutii cheie, mai spune doamna Nestor. Legislatia este transparenta, iar AOJND o clarifica, în numele tuturor membrilor si a reprezentantilor cazinourilor din Romania. Masurile propuse de institutia condusa de doamna Nestor isi doresc sa initieze o colaborare absoluta între Statul Roman si operatorii prezenti în piata, iar AOJND invita toti operatorii sa i se alature, pentru a putea beneficia de un dialog colectiv si o experienta comuna. 

Datorita cresterii explozive a operatorilor de jocuri de noroc online din Romania, emiterea de noi legi nu a fost suficienta, ci s-a dorit chiar perfectarea modului în care relatia operator – stat functiona, iar disponibilitatea tuturor celor implicati pentru dialog a fost incredibila. Cu suportul colectiv al membrilor si a participantilor, se poate aplica impozitarea la sursa si se urmaresc si alte imbunatatiri, de asemenea. Momentan, aceasta implementare salveaza jucatorii de cozi interminabile si formulare depuse la ANAF si ajuta foarte mult si operatorii, printr-o usurinta a raportarii. 

 

Taguri: