Cele mai populare mâncăruri din Croația

Author: Diana Tilă

Croația este o destinație turistică tot mai atractivă, inclusiv pentru turiștii din România. De ce este o destinație atât de populară? Obiectivele turistice sunt nenumărate, însă nu trebuie să vizitezi Croația doar pentru ele.

Din punct de vedere gastronomic, Croația este o destinație pe cinste! Mâncarea din Croația este delicioasă, așa că dacă ajungi pe aceste meleaguri trebuie neapărat să încerci preparatele tradiționale. Cel mai probabil că te vor cuceri încă de la prima gustare!

Despre cele mai populare mâncăruri de Croația ne propunem să discutăm și noi în rândurile următoare. Dacă tocmai plănuiești o vacanță în această țară și te documentezi în legătură cu tipurile de mâncare pe care trebuie să le încerci, suntem siguri că articolul nostru îți va fi de ajutor.

Cobanac

În România avem tocana ciobănească, dar știai că există o astfel de tocană și în Croația? Este cunoscută cu numele de Cobanac, o mâncare tradițională în Croația, ce a fost creată de către ciobani.

Aceasta se face din carne de vită și de porc, în amestec cu foarte multe legume, printre care ceapă și ardei iute.

Gustul său excelent este datorat modului de preparare. Mai precis, acesta se face la ceaun, la foc de lemne și are nevoie de o lungă perioadă de gătire. În final, nu mai încape îndoială că gustul acestui tip de mâncare este excelent!

Brodet

În Croația sunt foarte îndrăgite mâncărurile tip tocană, iar Bordet este un foarte bun exemplu în acest sens.

Printre ingredientele acestei mâncări din Croația regăsim fructele de mare. Mai mult decât atât, Brodet se servește cu mămăligă, doar că este o idee mai lichidă în comparație cu mămăliga românească.

Soparnik

Vei găsi o mulțime de preparate tradiționale pe bază de fructe de mare în Croația, însă nu înseamnă că nu există și alte preparate interesante.

Putem spune despre mâncarea din Croația că este foarte sănătoasă, iar dacă aruncăm o privire peste mâncărurile populare din această țară, ne convingem imediat.

Soparnik reprezintă un foarte bun exemplu în acest sens. Acest tip de mâncare este o plăcintă vegetariană, în care se pune mult pătrunjel, dar și usturoi. Indiferent că alegi să consumi această plăcintă ca aperitiv sau ca fel principal, suntem siguri că te va bucura.

Pasticada

Dacă vei vizita o gospodărie din Croația la zi de sărbătoare, cel mai probabil că vei găsi pe masă Pasticada. Din nou discutăm despre o mâncare de tip tocană!

Aceasta se face din carne de vită, însă sosul este cel care face toți banii. De altfel, majoritatea turiștilor sunt foarte bucuroși să încerce acest tip de mâncare, așa că merită să îi oferi o șansă dacă ajungi în această țară.

Peka

Atunci când discutăm despre Peka, nu ne referim neapărat la un fel de mâncare anume ci mai ales la un mod de preparare a mâncării. Mai precis, mâncarea se gătește sub un capac din lut sau fier, la foc deschis. De obicei, sunt gătite preparate din carne de vițel, miel sau chiar caracatiță.

Mâncarea este atât de gustoasă datorită frăgezimii sale. Mai mult decât atât, aroma mâncării este unică, iar dacă ai ocazia, trebuie să încerci mâncarea preparată astfel. Cel mai probabil va fi pe gustul tău!

Gregada

În Croația se consumă foarte mult pește, așa că există o mulțime de preparate pe bază de pește. Gregada este unul dintre ele!

Mai precis, discutăm acum despre o tocană de pește, în care se pun cartofi, vin alb, usturoi și ulei de măsline. De asemenea, pot fi folosite mai multe tipuri de pește alb pentru această tocăniță.

Gustul său este pur și simplu cuceritor, așa că merită să îi oferi o șansă atât timp cât găsești acest preparat în meniul restaurantelor pe care le vizitezi în Croația.

Vitalac

Dacă vei face un sondaj printre cetățenii croați, majoritatea celor dintre ei îți vor spune că unul dintre cele mai delicioase preparate tradiționale este Vitalac. Acesta este realizat din organe de miel și chiar dacă la o primă vedere nu sună foarte atrăgător, acest aperitiv este foarte bun și merită să îl încerci.

Dacă vei face asta, cel mai probabil că vei mânca Vitalac ori de câte ori vei mai ajunge în Croația.

Toate aceste mâncăruri pot fi gătite și acasă, atât timp cât ai ingrediente de bună calitate, dar și vasele necesare pentru a respecta cu precizie modul de preparare.

Poate fi o idee interesantă pentru a găti în weekend, iar dacă îți dorești să găsești idei interesante, pe site-ul Retete.Online găsești rețete de mâncare foarte ușor de preparat, care sigur te vor cuceri.

Acesta a fost articolul nostru despre câteva dintre cele mai delicioase preparate tradiționale din Croația. Prin urmare, dacă ajungi pe aceste meleaguri, trebuie să ai toate aceste mâncăruri pe o listă, pentru ca mai apoi să le cauți în meniurile localurilor unde vei mânca.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.