Cele mai scumpe orașe din Europa. Viața aici te costă o avere

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 aug 2023, 11:30

Cele mai scumpe orașe din Europa

Sursa: Unsplash

Viața în România a început să depășească așteptările oamenilor, în ceea ce privește costul ei, iar acestea sunt cele mai scumpe orașe din Europa.

Înainte de o vacanță sau o mutare, românii aleg adesea să vadă care este traiul în țara în care doresc să plece, dar și cât costă să trăiești acolo, iar acestea sunt cele mai scumpe orașe din Europa.

Citește și: Noi reguli UE: Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor trebui amplasate la fiecare 60 de km

Care sunt cele mai scumpe orașe din Europa?

Europa este un continent foarte frumos, cu multe comori ascunse, iar oamenii își doresc să le descopere de-a lungul vieții, însă unele dintre țările în care se găsesc cele mai frumoase atracții turistice se află pe lista celor mai scumpe. Geneva este cel mai scump oraș din Europa, fiind plasat pe locul al treilea din lume. 

Un alt oraș pe care românii îl aleg, fie pentru vacanțe, fie pentru a își muta viața acolo, este Londra, însă costul traiului în acesta a ajuns să fie ridicat.

Acesta este al doilea cel mai scump oraș din Europa și al patrulea din lume, iar deși mai multe zone din Marea Britanie și Londra au ieșit de pe lista celor mai scumpe 100 de orașe, în funcție de costul vieții, această zonă are una dintre cele mai piperate prețuri.

Motivul pentru care Londra este considerat un oraș în care traiul este foarte scump este din cauza majorărilor în cazul prețurilor la alimente, dar și la locuințe. 

“Criza costului vieții în Marea Britanie persistă, cu costuri în creștere determinate în principal de prețurile alimentelor, utilităților și locuințelor. În ciuda acestor provocări, toate orașele britanice, cu excepția Londrei, au înregistrat un declin în clasamentul global.  Acest lucru poate fi atribuit în mare parte slăbiciunii lirei sterline, care a făcut ca țara să fie mai ieftină pentru persoanele care vin în Regatul Unit din alte țări”, a explicat Steven Kilfedder, șeful departamentului de producție al ECA International, potrivit fanatik.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe locul al treilea în lista celor mai scumpe orașe din Europa se numără Zürich din Elveția, urmând ca locul patru să fie ocupat de capitala țării, Berna.

Acest top este continuat pe locul cinci de către Copenhaga, capitala țării Danemarca. 

Citește și: 4 orașe din România aflate lângă Dunăre. Idei de destinații pentru un weekend

Cât costă viața în București?

Deși viața în București este mai ieftină în comparație cu alte capitale din Europa, pentru salariile pe care românii le au, costul vieții ajunge adesea să le depășească bugetul.

În țara noastră, salariul mediu net este de 951,85 euro, mai exact aproximativ 4.697,58 de lei, iar față de alte capitale, precum Londra, Paris și Berlin, acest salariu este de patru ori mai mic decât cel normal. 

Bucureștenii nu plătesc la fel de mult pentru alimentele de bază, pentru care cei din Londra ar cheltui cu 35% mai mult față de români, iar nici pentru transportul în comun cheltuielile bucureștenii nu oferă foarte mulți bani, mai exact cu 91,9% mai puțin decât în Londra. Deși prețul combustibilului este în continuare ridicat față de anii trecuți, acesta este mai ieftin față de Londra cu 25,4%.

Datele oferite de INS arată că românii cheltuiesc mai mulți bani față de anul 2022, iar cea mai mare parte a acestora se folosesc pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice, mai exact 1.301 lei. Următoarele sume cheltuite de bucureșteni sunt pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, iar suma totală se apropie de suma de 628 de lei pe gospodărie. Acestor cheltuieli se mai adaugă și băuturile alcoolice și tutunul, în valoare de 217 lei, dar și educația, în valoare de 24 de lei și asigurarea medicală, mai exact 31 de lei, relatează dailybusiness.ro

Citește și: România găzduiește 8 obiective din patrimoniul UNESCO. Iată 2 dintre ele