Cele mai sigure solutii prin care poti proteja datele companiei tale

Author: Oana Iosif

In zilele noastre a devenit aproape imposibil ca o companie sa nu foloseasca diverse aplicatii care sa opereze online. E adevarat, acest fenomen a facilitat cu siguranta atat o mai buna relatie cu furnizorii si clientii, cat si o mai buna colaborare intre angajati, dar riscurile par sa fie pe masura. Intr-o epoca in care informatia este cea mai de pret resursa a unei companii, atacurile cibernetice pot devasta orice afacere. Iata ce strategii poti aplica singur sau alaturi de o firma care sa ofere solutii de securitate IT pentru a te asigura ca nu vei deveni una dintre victime.

Evalueaza importanta datelor detinute

Pentru a putea proteja cat mai bine datele din companie, trebuie sa intelegi cat de importante sunt. Asadar, un proces ce trebuie aplicat inainte de a incepe securizarea informatiilor este cel de triere. Astfel vei afla care este natura informatiilor detinute, daca sunt sau nu confidentiale, cat de importante sunt pentru activitatea companiei si cine risca de pe urma scurgerii lor, adica angajati si/sau clienti.

Vei constata ca anumite date nu trebuie protejate, pentru ca pur si simplu sunt irelevante, iar altele vor necesita nivele superioare de protectie. Astfel vei stii cum si, chiar mai important, in ce directie sa-ti concentrezi eforturile.

Alege mai multe variante de protectie

Daca ai optat deja pentru un produs sau o anumita masura de protectie a datelor, recomandat este sa nu te culci prea repede pe-o ureche. Resursele hackerilor sau diversitatea tipurilor de atacuri este destul de larga, asadar o singura solutie s-ar putea sa se dovedeasca ineficienta pe termen lung.

Mai degraba vei vrea sa optezi pentru diferite metode de securitate. In cazul in care una dintre ele esueaza vei avea o varianta de rezerva. Sugeram mai ales un antivirus competitiv care sa beneficieze de tehnologii anti-spam, anti-phisihng si anti-malware.

Limiteaza accesul

Cand vorbim despre limitarea accesului ne referim atat la accesul fizic in spatiul de munca, dar mai ales la accesul la diverse informatii sensibile. Asadar, asigura-te ca nimeni nu poate sustrage din cladire un laptop sau un hard disk cu date sensibile, prin implementarea unui sistem de acces care sa limiteze numarul persoanelor autorizate in spatiile dedicate.

Nu uita nici de punctele de access neautorizate! Acestea trebuie interzie in cadrul retelei companiei, orice dispozitiv care se conecteaza la WiFi-ul companiei permitand autentificarea bazata pe datele de conectare din domeniu sau cu certificate digitale.

De asemenea, accesul la diverse documente trebuie restrictionat cu un username si parola care sa fie schimbate la intervale regulate de timp si sa beneficieze de un grad ridicat de dificultate. Nu uita sa distrugi datele de autentificare ale angajatilor sau colaboratorilor care au parasit compania.

Configureaza reteaua in avantajul tau

In cazul in care exista brese in securitate, reteaua trebuie astfel configurata pentru a permite rapid izolarea unei infectii si prevenirea raspandirii virusilor in toata reteaua departamentului sau companiei. Asigra-te ca persoana sau compania care-ti configureaza firewall-ul se pricepe!

Instruirea angajatilor

Ai putea fi surprins, dar multe brese de securitate sunt cauzate in primul rand din cauza ignorantei angatilor. Evita astfel de situatii prin instruirea angajatilor cu ajutorul cursurilor de securitate. Fiecare angajat trebuie sa fie capabil sa recunoasca mesajele de tip phishing si sa sesizeze departamentul IT in cazul in care primeste fiisere atasate in mailuri cu continut indoielnic.

De asemenea, ia in calcul si limitarea politicii de folosire a propriilor dispozitive de catre angajati in procesele de munca. Tableta, laptopul sau chiar smartphone-ul unui angajat care le-a adus la munca trebuie sa aiba update-urile de securitate la zi si sa fie incluse in reteaua securizata a companiei atunci cand ruleaza din interiorul companiei.

Nu ezita sa consulti specialistii pentru alte masuri de securitate!