Cele patru persoane dispărute în apele râului Mureș sunt de negăsit. „Ne rugăm la Dumnezeu să-i scoată la mal”

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 04 mai 2023, 09:48

Căutările continuă pentru cele patru persoane dispărute duminică în apele râului Mureș

Căutările continuă pentru cele patru persoane dispărute duminică, 30 aprilie 2023, în apele râului Mureș, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat.

Pompieri timișeni și arădeni, împreună cu 5 scafandri continuă joi misiunea de căutare-salvare a celor doi adulți și doi copii dați dispăruți după ce barca în care se aflau, alături de alte 8 persoane, s-a răsturnat duminică seara pe râul Mureș din județul Timiș. 

Citește și: Detalii tulburătoare despre tragedia de pe râul Mureș. „Atunci am văzut un picior, l-am prins și l-am tras afară...”

Persoanele dispărute în râul Mureș, de negăsit 

Căutările în cazul celor patru persoane dispărute în apele Mureşului, după ce s-au răsturnat cu barca în zona Periam Port au fost reluate joi dimineața, a transmis ISU Arad. 

4 mai – a patra zi de căutări cu efective mărite în Periam Port. Pentru misiunea de căutare-salvare a celor patru persoane dispărute în urma răsturnării cu barca în râul Mureș intervin astăzi 25 pompieri timișeni și arădeni, împreună cu 5 scafandri”,

au anunțat pompierii.

Forţele de intervenţie au la dispoziţie 14 bărci şi 14 autospeciale, dar şi un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

ISU Timiş solicitase, marţi, şi sprijinul autorităţilor ungare pentru misiunea de căutare-salvare, care are loc pe teritoriul ţării vecine. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Misiunea de căutare este una foarte grea, condițiile sunt dificile din cauza vizibilității care este zero și din cauza curenților care sunt foarte puternici. Mai mult decât atât nu pot să vă spun pentru că sub apă nu poți să cauți, atâta timp cât nu ai niște condiții minime în care să te poți desfășura. Sunt deja multe ore de când persoanele au dispărut, sperăm ca printr-un noroc cumva să reușim să le găsim, deoarece nu ne ajută tehnica pe care o folosim de obicei la căutarea persoanelor dispărute.

Singura posibilitate ar fi ca persoanele să iasă la suprafață, din păcate.

Misiunile nu se opresc până în momentul în care vom găsi victimele. De aceea suntem aici, noi suntem voluntari și am venit ca să sprijinim eforturile profesioniștilor și să putem duce la bun sfârșit această misiune. Pentru scafandri, în aceste condiții de vizibilitate redusă este foarte riscant, ne punem chiar viața în pericol, din cauza curenților, dar și a vegetației de sub apă, care este imprevizibilă: crengi căzute, plase de pescari.

În zona în care căutăm acum apa ajunge la 5-6 metri adâncime, dar acolo unde sunt excavații poate ajunge și la 10 metri”,  a declarat Andrei Herman, scanfandru în cadrul Formațiunii Salvo Timișoara, prezent la căutări, pentru aradon.ro.   

Citește și: Cuvintele sfâșietoare ale Alinei, tânăra care și-a pierdut copilul și soțul în apele Mureșului. „De ce mi i-ai luat Doamne pe amândoi, cu ce ți-am greșit să îmi faci așa ceva?”

Copiii dispăruți în Mureș sunt frați 

Doi copii și doi adulți sunt de negăsit în urma tragediei care a avut loc duminică seara, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat. Este vorba despre doi frați, Maria (6 ani) și Robert (11 ani), tatăl acestora și Eduard, un bărbat în vârstă de 29 de ani, al cărui copil a fost scos din apă mort. 

Conducătorul bărcii a fost reţinut pentru 24 de ore, însă a fost eliberat, el fiind cercetat în libertate pentru ucidere din culpă. Barca lui nu era înmatriculată şi el nu deţinea certificat de conducere a ambarcaţiunii. De asemenea, bărbatul consumase alcool. 

Barca în care se aflau 12 persoane s-a răsturnat, duminică seară, în râul Mureş, în zona localităţii Periam Port din judeţul Timiş. Şapte persoane au reuşit să se salveze, iar un copil de 3 ani a fost declarat decedat. Alte patru persoane, doi copii şi doi adulţi, sunt căutate încă de pompieri şi scafandri. 

Citește și: Nicolas, băiețelul înecat în râul Mureș, va fi înmormântat joi. „Am făcut respirație gură la gură, dar era deja mort...„

Suntem în așteptare, căutăm, ne rugăm la Dumnezeu să-i scoată la mal. Vă dați seama, una dintre femeile aflate în barcă a fost găsită, la doar câteva minute după incident, la 500 de metri distanță. Curenții sunt foarte puternici, pot fi și la 10-15 kilometri distanță, după cum spun unii. Sau mai există varianta în care s-au agățat de crengi, pentru că Mureșul este plin de pomi, de crengi, s-ar putea să fie în zona aceasta, dar nu chiar unde s-a întâmplat, sigur i-a dus undeva. Așteptăm. Este o mare durere, nu există o casă în Semlac în care să nu se vorbească despre această tragedie”,  a mărturisit Letiția Stoian, primarul comunei Semlac, pentru sursa mai sus citată.