Cele șapte semne care îți arată că ai avut Covid-19. Vezi dacă și tu ai fost infectat

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 03 feb 2021, 08:00
COVID-19 este renumit pentru că are simptome oarecum ciudate sau nu are deloc simptome.

Există șapte simptome simple care îți arată, chiar și în absența unui test Covid-19, că ai fost deja infectat cu noul coronavirus.

Indiferent dacă ați avut o „răceală urâtă” sau o tuse care parcă nu mai „voia” să treacă, este firesc să vă întrebați dacă nu cumva a fost COVID-19 fără să vă daţi seama. Iar în sezonul gripelor şi răcelilor cu atât mai mult.

7 semne sigure că ați avut deja coronavirus

Din păcate, nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine că acele simptome cu care v-ați confruntat erau cauzate de COVID-19 sau dacă, la un moment dat, aţi fost un caz asimptomatic.

Dar experții spun că unele semne pot fi considerate indicii că aţi avut deja COVID-19, adică fără să vă daţi seama. Iată care sunt acestea:

1. Suferi de oboseală de lungă durată sau de Brain Fog (incapacitatea de a gândi clar) 

Nu e vorba de genul de oboseală pe care o simți la sfârșitul unei lungi săptămâni de muncă. Mulți oameni cu COVID-19 se plâng de o oboseală zdrobitoare și incapacitatea de concentrare care persistă săptămâni întregi.

„Puteți vedea oameni care și-au revenit și care nu revin la normal, că au lucruri care sugerează foarte mult encefalomielita mialgică și sindromul oboselii cronice: Brain Fog, oboseală și dificultăți de concentrare”, a spus dr. Anthony Fauci, Director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și membru al grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă luna trecută.

„Este ceva ce trebuie să ne uităm cu seriozitate, deoarece ar putea fi foarte bine un sindrom post-viral asociat cu COVID-19”, a mai spus acesta.

2. Aveți trei tipuri de erupții cutanate

Andrew Chan, profesor de imunologie și boli infecțioase la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan, susține că aplicația sa pentru Studiul Simptomului COVID a detectat mai multe cazuri de umflături ridicate ale pielii și inflamații pe degetele de la mâini și degetele de la picioare.

Chan consideră că ar trebui considerată un semn cheie de diagnostic al bolii.

De fapt, mulți oameni se confruntă cu aceste ciudate manifestări dermatologice în absența oricăror alte simptome.

3. Ai o tuse uscată care pur și simplu nu dispare

O tuse persistentă cu febră este cel mai frecvent semn al coronavirusului. Este vorba de o tuse uscată, persistentă, care provoacă dificultăți de respirație. La fel ca oboseala și lipsa de aer, tusea poate dura mult după ce te-ai recuperat din punct de vedere tehnic de la virus.

Potrivit unui studiu din iulie realizat de CDC, 43% dintre persoanele cărora li s-a diagnosticat COVID-19 au raportat că tusea lor nu a dispărut cu 14 până la 21 de zile după ce au dat rezultate pozitive.

4. Ai o pierdere de miros sau gust care continuă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu siguranță ai auzit că acest simptom ciudat poate fi un semn revelator al infecției COVID-19 (deși nu toată lumea îl experimentează). Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, 64% dintre persoanele cu COVID-19 au raportat o pierdere a mirosului sau a gustului. Conform studiului CDC, s-a constatat că simptomul durează o perioadă medie de opt zile. Există și cazuri în care bolnavii de covid îl experimentează săptămâni la rând.

5. Aveți dispnee, adică dificultăți de respirație

Acesta este adesea unul dintre primele semne ale COVID-19 și poate persista săptămâni sau luni după recuperare. Virusul provoacă inflamații pulmonare și leziuni care vă pot face să vă respirați greu și poate duce la pneumonie sau sindrom de insuficiență respiratorie acută (ARDS).

6. Aveți leziuni cardiace de lungă durată

Potrivit unui studiu publicat în JAMA Cardiology, trei sferturi dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 aveau dovezi de leziuni cardiace vizibile la un RMN săptămâni după recuperare. De menționat că 18% dintre persoanele din studiu nu au prezentat niciodată simptome de coronavirus.

Virusul poate provoca inflamații cardiace care pot duce la afecțiuni grave, cum ar fi miocardita și pericardita (țesut inflamat care poate provoca bătăi neregulate ale inimii și alte probleme).

7. Aveți simptome care nu vor dispărea

„Aproximativ o treime dintre pacienții cu coronavirus prezintă simptome care nu dispar, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor”, relatează Deseret News.

Raportul, care s-a concentrat asupra pacienților care nu au fost spitalizați pentru coronavirus, a constatat că pacienții prezintă simptome la câteva săptămâni și luni după ce au fost testați pozitiv pentru prima dată.