Cele șase schimbări importante care vor viza pensiile românilor. Noutățile care prezintă interes pentru anumiți români

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 mar 2023, 22:30

Marcel Boloș a precizat că aceste schimbări reprezintă începutul schimbărilor cerute de Comisia Europeană

Sursa: Shutterstock

Ieri, 26 martie, Guvernul României s-a aflat într-o ședință care s-a întins până aproape de miezul nopții și, în urma căreia, s-au luat mai multe decizii cu privire la pensiile speciale.

Coaliția de Guvernare s-a decis asupra a șase amendamente care vor fi puse în aplicare în ceea ce privește pensiile speciale. Diferența dintre pensiile speciale și cele ale oamenilor de rând este una colosală.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale românilor

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat că aceste schimbări reprezintă începutul schimbărilor cerute de Comisia Europeană. Acestea sunt:

  1. Niciun venit din pensie nu va depăși veniturile din activitate,
  2. Partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%,
  3. În fiecare an, pensiile vor fi indexate cu rata inflației,
  4. Nu va mai fi permis cumulul de pensii speciale (va rămâne partea contributivă și se va alege una singură),
  5. Se va abroga articolul referitor la pensiile CSM (persoanele care putea beneficia după un mandat),
  6. Vor fi eliminate cinci sporuri din baza de calcul pentru Apărare și pentru ordinea publică.

Citește și: Când ar putea fi majorate pensiile în 2023. Anunțul oficial făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi: „Avem măsuri bune, foarte bune chiar”

De asemenea, pe parcursul următorului deceniu, vârsta de pensionare urmează să crească, treptat, până la 65 de ani, pentru toate pensiile speciale, conform antena3.ro.

Marcel Boloș a precizat că aceste schimbări reprezintă începutul schimbărilor cerute de Comisia Europeană
[Sursa: Shutterstock]

Salariile din mediul privat vor crește în decursul anului

În România, lipsa forței de muncă se simte și aproximativ 300.000 de posturi au rămas neocupate. Pentru a-și păstra angajații, angajatorii sunt dispuși să le mărească salariile. Prin urmare, în lunile următoare, salariile din mediul privat vor crește cu până la 20%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Domeniul bancar, domeniul telecomunicațiilor, domeniul resurselor umane și domeniul agriculturii sunt doar unele dintre cele care vor acorda măriri de salarii angajaților. Cu toate acestea, doar 60% dintre angajatori sunt dispuși să facă acest efort financiar.

25% dintre angajatori susțin că vor majora salariile cu 5%, mai bine de o treime dintre angajatori vor oferi măriri cuprinse între 5% și 10%, iar o cincime dintre angajatori vor mări salariile cu 20%.

Citește și: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Doar un angajator din zece va mări salariile cu mai mult, în timp ce 21% dintre patroni sunt de părere că lucrurile se vor înrăutăți din nou, motiv pentru care, nu vor să majoreze salariile.

În momentul de față, inflația a ajuns la 15,5%, dar Banca Națională este de părere că, spre finalul anului, aceasta va ajunge la 7%.

Rezultatele au fost obținute în urma unui sondaj organizat de o firmă pe care se postează anunțuri de angajare, în luna februarie, eșantionul fiind realizat din 130 de companii.