Cele trei lucruri din casa ta care te IMBOLNAVESC grav. Ce poti pati in propria locuinta in aceasta iarna

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 03:13

Ninsorile si viscolul si-au facut, deja, aparitia in Romania, iar zapezile au acoperit arii extinse din tara.

Foarte putini dintre romani se pot mandri cu o viata ca-n povesti. Ceilalti, care reprezinta majoritatea, au o serie de neumultumiri carora nu le pot gasi o rezolvare si care par sa se prelungeasca la infinit. In timp ce unii dintre ei impart cu prea multi oameni o locuinta mult prea mica, altii sunt nevoiti sa locuiasca in frig pe timpul iernii sau se lupta cu umezeala, mucegaiul si igrasia care le transforma casele in spatii dezarmant de neprietenoase.

Federatia Nationala pentru Locuinte din Marea Britanie a efectuat o serie de studii si a demonstrat care sunt cei trei factori cu care multe persoane se confrunta in propriile case si care le afecteaza grav sanatatea:

1. Frigul

Frigul din locuinte creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare (care reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial), ale bolilor reumatice si ale bolilor pulmonare.

In Marea Britanie, peste 5.000 de oameni mor anual de frig in propriile case, iar cifrele sunt necunoscute in cazul Romaniei.

Bebelusii care sunt tinuti in frig au probleme majore de crestere si manifesta simptome astmatice. Un sfert dintre adolescentii care locuiesc in case foarte friguroase prezinta un risc major de aparitie a bolilor mentale. In cazul adultilor, frigul afecteaza starea generala de sanatate, iar in cazul batranilor, frigul din propriile locuinte duce la cresterea riscului de deces si de aparitie a bolilor mentale.

In cazul frigului din propriile locuinte, solutiile tin fie de instalarea unei centrale termice, fie de inlocuirea caloriferelor vechi si neperformante cu altele noi, care sa faca fata temperaturilor scazute si sa ofere confortul termic dorit. Dupa cum vedem la arabesque.ro, pe piata exista multe modele de calorifere pentru toate buzunarele.

2. Supraaglomerarea

Fiecare persoana are nevoie de un spatiu personal in propria casa si de senzatia de intimitate.

Cele doua aspecte esentiale pentru o dezvoltare psihica normala dispar in locuintele supraaglomerate. Insa, pe langa efectele psihologice pe care le manifesta, copiii care locuiesc in case supraaglomerate sunt de zece ori mai predispusi la a contacta meningita si de trei ori mai predispusi la bolile respiratorii. De-a lungul vietii, supraaglomerarea incetineste cresterea copiilor, care se afla in stransa legatura cu aparitia bolilor cardiovasculare la maturitate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3.

Umezeala

Umezeala si mucegaiul duc la aparitia problemelor respiratorii si a alergiilor. Persoanele care locuiesc in locuinte cu multa umezeala sunt de doua ori mai predispuse la aparitia astmului. Umiditatea excesiva accelereaza transpiratia si consumul de energie, duce la aparitia sinuzitei fungice din cauza mucegaiului si afecteaza sistemul imunitar.

In plus, unele tipuri de mucegai elibereaza in aer o serie de toxine care pot afecta sistemul nervos al locatarilor.

Acestea produc mari dureri de cap, dificultati majore de concentrare, oboseala si probleme de memorie. Daca expunerea la astfel de toxine este indelungata, locatarii se pot confrunta cu probleme musculare si articulare, cu tulburari neurocognitive, cu probleme gastrointestinale si chiar cu probleme de vedere.

In cazul umezelii excesive, solutia aflata la indemana oricui este achizitionarea unui dezumidificator. Dupa cum vedem la shopidoki.ro, un astfel de aparat este foarte ieftin si eficient in absorbtia umiditatii din aer in incaperi cu o suprafata de pana la 50 mp.

 

Foto: Creative Commons

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.