Celebra taxa auto, in varianta din 2012, este ilegala!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 01:43

Numai ca de aici si pana la recuperarea banilor e cale lunga... ca doar suntem in Romania! Taxa auto a aparut in anul 2007, cand Romania a vrut sa blocheze „invazia” de masini second-hand, aduse din alte tari.

„A fost o lege incalcata si acum ar trebui, totusi, remediata. Sa se returneze banii fara a se mai umbla prin tribunal ”, spun soferii care au avut ghinionul sa-si cumpere masina chiar in acea perioada.

Taxa auto a aparut in anul 2007, cand Romania a vrut sa blocheze „invazia” de masini second-hand, aduse din alte tari. De-a lungul timpului, a suferit mai multe modificari.

In tot acest timp, zeci de mii de soferi au fost nevoiti sa plateasca la stat aceste taxe atunci cand si-au inmatriculat masina.

Cand vine vorba de luat bani de la cetateni, bratul lung al legii, nu pierde nicio ocazie.   Pur si simplu te deposedeaza de suma de care are nevoie, iar tot ce-ti raman sunt facturile!

Acum, insa, din Luxemburg vine o veste buna. Taxa auto, in varianta din 2012, a fost declarata i-le-ga-la de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Judecatorii europeni au stabilit ca practica este in neconcordanta cu tratatul de aderare. Cu alte cuvinte, este ilegal sa obligi soferii romani sa plateasca o taxa pentru o masina care vine din Uniunea Europeana, in conditiile in care tara noastra este stat membru. Cu toate acestea, cei care au platit-o, isi pot recupera paguba doar cu ajutorul avocatilor.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

In cazul in care aveti de recuperat bani de la stat, procedeul nu mai este atat de simplu.

Trebuie sa va inarmati cu foarte multa rabdare, pentru ca statul va va pune tot felul de piedici. Astfel, trebuie sa va angajati un avocat si sa stati foarte bine cu nervii, pentru ca intreaga operatiune poate sa dureze ani de zile!

Potrivit avocatilor care se ocupa de astfel de cazuri, romanii care si-au inmatriculat masinile au platit, in medie, o taxa de 3000 de lei. Acesti bani se pot recupera, insa, nu va veni cineva la dumneavoastra sa vi-i aduca.

Ba, mai mult, va trebui sa faceti rost de alti bani pentru cheltuielile de judecata si pentru onorariul unui avocat. Bani pe care, in cele din urma, ar trebui sa-i recuperati de la stat.