Celebrul scriitor Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă la un eveniment cultural din New York

Autor: Alina Petre
Actualizat: 12 mai 2023, 03:10

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment cultural din New York.

Salman Rushdie a fost atacat, vineri, pe o scenă din statul New York, potrivit BBC. Scriitor a primit ani de zile amenințări după ce a scris „Versetele satanice”.

Agresorul a fost reținut de oamenii legii. 

Atacatorul purta o mască neagră

Atacatorul ar fi apărut din public purtând o mască neagră, a sărit pe scenă și a început să-l atace pe Rushdie.

După atac, 10-15 persoane care se aflau acolo pentru a asista la conferință s-au repezit în ajutorul lui Rushdie și l-au imobilizat pe agresor.

Rushdie a rămas la pământ timp de aproximativ cinci minute înainte de a fi ajutat să se ridice și să iasă de pe scenă. Ulterior, novelistul a fost evacuat cu un elicopter.

Din primele informații, se pare că Salman Rushdie ar fi fost „înjunghiat în mod repetat”.

Informația a fost confirmată și de poliția statului New York, care a anunțat că scriitorul a fost înjunghiat în gât și că acesta a fost transportat cu elicopterul la un spital local.

Citeste si: Cine este femeia găsită moartă în propria locuință- Ce funcție ocupa la stat- Detalii cutremurătoare din anchetă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atacatorul a fost reținut

„În 12 august 2022, în jurul orei 11.00, un bărbat suspect a urcat pe scenă și l-a atacat pe Rushdie și pe un intervievator. Rushdie a suferit o aparentă plagă înjunghiată la nivelul gâtului și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea sa nu este cunoscută încă. Intervievatorul a suferit o rană minoră la cap”, se

arată într-un comunicat al poliției.

Scriitorul Salman Rushdie, fostul câștigător al Booker Prize, în vârstă de 75 de ani, urma să vorbească la un eveniment al Chautauqua Institution.

Un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorul britanic de origine indiană, după publicarea romanului „The Satanic Verses” („Versetele satanice”). Un an mai târziu, fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie, potrivit presei internaționale.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari, mai arată sursa citată.

Salman Rushdie este unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, romancierul a devenit celebru odată cu cu romanul „Copiii din miez de noapte” din 1981, care s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Marea Britanie.

Citeste si: Zi de doliu! Părinţii şi fratele criminalului din Argeș au fost conduși pe ultimul drum astăzi