Celulele au roluri specifice si indeplinesc functii caracteristice pentru mentinerea echilibrului in organism. Pe de alta parte, celulele stem nu au un rol particular si pot deveni orice tip de celula in functie de nevoile specifice ale organismului. Afla, in continuare, cum functioneaza celulele stem si care sunt situatiile in care se pot dovedi extrem de utile.
Surse de celule stem
Celulele stem adulte
Organismul contine celule stem inca din stadiul de embrion. Aceste celule stem adulte se afla intr-o faza nespecifica, insa, au un grad mai mare de specializare comparativ cu celulele stem embrionare. Ele raman in acest stadiu pana cand organismul are nevoie de ele, intr-un anumit scop specific.
In fiecare zi, organismul isi regenereaza tesuturile, iar celulele stem se divid pentru a produce aceste tesuturi noi de intretinere si reparatie. Pana in prezent au fost identificate celule stem in tesuturi precum:
-
Creier;
-
Maduva osoasa;
-
Sange si vase de sange;
-
Muschi scheletici;
-
Piele;
-
Ficat.
Celulele stem embrionare
Celulele stem embrionare provin de la embrioni in varsta de 3-5 zile. In acest stadiu, embrionul este numit blastocit si este format din aproximativ 150 de celule. Celulele stem embrionare sunt pluripotente si se pot divide in alte celule stem sau pot deveni o celula de orice tip. „Nestatornicia“ acestor celule stem embrionare le permite sa regenereze sau sa repare tesuturi si organe.
Celule stem perinatale
Celulele stem perinatale se afla intr-un stadiu intermediar intre celule stem adulte si celule stem embrionare si pot proveni din lichidul amniotic, din placenta sau din cordonul ombilical. Ele pot fi recoltate la nastere printr-o metoda simpla, neinvaziva si sigura, si depozitate, ulterior, in banci de celule stem.
Tipuri de celule stem
In functie de capacitatea lor de a se transforma in alte tipuri, celulele stem se impart in:
-
Totipotente – se pot transforma in orice tip de celula (de exemplu, primele celule ale zigotului);
-
Pluripotente – se pot transforma in aproape orice tip de celula (de exemplu, celulele stem embrionare);
-
Multipotente – se pot transforma in celule asemanatoare (de exemplu, celulele stem adulte hematopoietice se pot diferentia in hematii, leucocite sau trombocite);
-
Oligopotente – se pot transforma in cateva tipuri de celule (de exemplu, celulele stem limfoide sau mieloide).
Utilizarea celulelor stem
Avand in vedere abilitatea celulelor stem de a se transforma in multiple tipuri de celule, acestea se pot dovedi extrem de utile in orice proces ce presupune regenerarea unui tesut distrus. Celulele stem prezinta potential terapeutic in:
-
Regenerarea pielii – repararea tesutului afectat de arsuri severe;
-
Patologia cardiovasculara – crearea unor noi vase de sange care sa le inlocuiasca pe cele naturale afectate de boala arteriala periferica;
-
Patologia neurologica – inlocuirea tesutului cerebral afectat de boli precum Parkinson, Alzheimer sau chiar accidentul vascular cerebral;
-
Diabetul zaharat de tip I – transformarea celulelor stem in celule pancreatice care sa secrete insulina;
-
Infarctul miocardic – repopularea cordului cu tesut sanatos.
La momentul actual, singurele celule stem ce pot fi transplantate sunt celule stem hematopoietice. Celulele stem pot proveni fie de la un donator (transplant alogen), fie de la propria persoana (transplant autolog). Patologiile ce pot beneficia de pe urma transplantului de celule stem hematopoietice includ:
-
Mielomul multiplu;
-
Limfomul Hodgkin sau non-Hodgkin;
-
Leucemia mieloida acuta sau cronica;
-
Amiloidoza;
-
Scleroza multipla;
-
Anemia aplastica;
-
Anemia Fanconi.
In concluzie, celulele stem au un potential imens de a revolutiona domeniul medical, numeroase cercetari, fiind desfasurate, din acest motiv, in acest sens. Daca nu ai optat deja pentru recoltare de celule stem la nasterea primului copil, asigura-te ca, pe langa informatii despre cereale pentru bebelusi si vaccinare, ii soliciti pediatrului si detalii in legatura cu acest aspect.
Surse informative
Brazier, Yvette. “Stem Cells: Sources, Types, and Uses.” Medical News Today, MediLexicon International, 19 Oct. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323343.
Ajay Perumbeti, MD. Hematopoietic Stem Cell Transplantation. 9 Nov. 2019, emedicine.medscape.com/article/208954-overview.