Celulita, duşmanul frumuseţii

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:07

Dr. Diana Plăcintescu - medic primar dermatolog

Celulita ca şi termen medical a fost descrisă ca şi o boală de un medic francez din Lyon mai mult de 150 ani în urmă şi a început să apară în publicaţii mondene la sfârşitul anilor 1960.

Celulita se manifestă printr-un aspect al pielii inestetic, binecunoscuta coajă de portocală care poate fi observată dacă se prinde pielea între două degete şi se exercită o presiune. De obicei apare pe şolduri, genunchi, coapse şi fese.

Celulita nu apare în mod obişnuit la bărbaţi, nici chiar la cei cu surplus de greutate, deci factorul genetic şi hormonii feminini au un rol în formarea celulitei. Localizarea de predilecţie este la nivelul coapselor, feselor, abdomen, mai des la femei şi mult mai rar la bărbaţi, datorită numărului mai mare de adipocite prezente la femei.

Opt din zece femei au celulită! Mai mult de 90% dintre femei suferă din această cauză: 56% dintre românce se gândesc intens la această problemă, iar 37% au făcut aproape o obsesie din asta.

Din punct de vedere medical celulita reprezintă un proces de degenerescenţă a celulelor subcutanate care indică un proces cronic de paniculopatie edematoasă fibro-sclerotică sau mai simplu lipodistrofie localizată, provocată de reţinerea lichidului intercelular la nivelul ţesutului celular subcutanat combinată cu o slabă circulaţie şi oxigenare locală.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Cauze

posibile: dezechilibre hormonale, predispoziţie genetică, tulburări ale funcţiei tiroidiene, alimentaţie dezechilibrată, ortostatismul prelungit, lipsa activităţii fizice, folosirea contraceptivelor orale, graviditatea etc.

Dacă nu este tratată în faza incipientă celulita avansează întotdeauna, provocînd hipertrofierea celulelor lipidice şi alterarea pereţilor capilarelor venoase.

Celulita este cauzată de striurile de ţesut conjunctiv care leagă pielea de aponevroza musculară. Aceste striuri străbat hipodermul format din celule adipoase (celule în care se acumulează grăsimea).

Odată cu acumularea adipocitelor, acestea tracţionează striurile conjunctive şi împing pielea. Astfel se creează o suprafaţă neuniformă, denivelată.
 

 

Taguri: