Centaurus, noua variantă de COVID-19, descoperită în India. Cât de periculoasă este și când trebuie să ne îngrijorăm

Autor: Lavinia Medrea

Centaurus, noua variantă de COVID-19, descoperită în India. Cât de periculoasă este și când trebuie să ne îngrijorăm

Sursa: Twitter

Vestea că o altă variantă Covid se răspândește rapid îi îngrijorează pe virologii din întreaga lume. Tulpina, varianta BA.2.75, supranumită Centaurus, nu este nouă și a fost găsită pentru prima dată în India în luna mai.

Varianta nouă de COVID-19, Centaurus, continuă să se răspândească și a ajuns deja în Marea Britanie, iar oamenii de știință sunt îngrijorați de transmisibilitatea sa, deoarece depășește varianta BA.5, care este foarte contagioasă.

Cât de periculoasă este Centaurus, noua tulpină de COVID-19

Tulpina Centaurus ar putea, de asemenea, să înlocuiască tulpina BA.2, dominantă anterior, în multe țări.

De când s-a răspândit în India, Centaurus a ajuns și în Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a desemnat BA.2/75 ca fiind o „variantă sub monitorizare”, ceea ce înseamnă că urmărește simptomele sale și dacă ar putea fi legată de boli grave, dar până în prezent dovezile în acest sens sunt puține.

Oamenii de știință consideră că această tulpină a evoluat din BA.2 și au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care le conține Centaurus.

Citeste si: România revine la scenariul galben de COVID-19. Care sunt primele localități vizate

„Acest lucru ar putea însemna că a avut șansa de a evolua un avantaj față de o linie virală deja de succes”, a declarat pentru The Guardian Dr.

Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dr. Tom Peacock, un virusolog de la Imperial College London și primul care a identificat Omicron ca fiind îngrijorător în noiembrie 2021, a declarat:

„Este cu siguranță un potențial candidat pentru ceea ce vine după BA.5. În caz contrar, este probabil genul de lucru care va veni în continuare, adică o «variantă a unei variante»”.

Nu există suficiente date care să confirme gravitatea tulpinii Centaurus 

Cazurile de COVID-19 în Marea Britanie sunt în creștere abruptă, iar experții sunt îngrijorați pentru cei care nu sunt vaccinați împotriva virusului.

De asemenea, parlamentarii fac apel la cele 3trei milioane de persoane din Marea Britanie care nu sunt în prezent vaccinate împotriva COVID-19 să facă acest lucru.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar cercetătorul șef al acesteia, Dr. Soumya Swaminathan, spune că nu avem suficiente date pentru a sugera gravitatea acesteia.

Citeste si: Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămâna! „Trebuie să fim prudenți” Ce avertisment a lansat medicul Adrian Marinescu, astăzi la Dimineața cu noi, 13 iulie 2022. Iată ce recomandări a făcut directorul medical al Institutului Matei Balș!

Având în vedere adaptările sale și creșterea transmisibilității în variantele mai noi, nu îl putem trata ca pe gripă, a declarat Dr. Griffin.

„Anul trecut, pe vremea aceasta, mulți erau convinși că Delta reprezenta un vârf evolutiv pentru virus, dar apariția Omicron și marea creștere a variabilității și a evazivității anticorpilor este un semn că nu putem, ca populație, să urmăm un plan asemănător cu cel al gripei pentru a ține pasul cu evoluția virală”.