Centrala termica de apartament - tipuri, montare si pret

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 13 iul 2018, 16:31

Centralele termice de apartament sunt solutia optima de incalzire a locuintei pe timp de iarna datorita costurilor avantajoase de cumparare, montare, intretinere, dar si service.

Pentru ca fiecare model este potrivit pentru o anumita suprafata, desopera care sunt informatiile esentiale pentru a stii ce tip de centrala se potriveste casei tale.

De ce este mai bine sa ai o centrala termica instalata in casa in detrimentul centralei de bloc

Este eficienta. In primul rand, centralele termice au un randament in medie de 94%, dar pot ajunge si pana la 110% daca vorbim despre centrale termice pe gaz cu condensare. Diferenta de pana la 110% consta in faptul ca este masurata caldura degajata printr-o ardere directa a combustibilului.

Este usor de folosit. Centrala termica iti ofera posibilitatea sa iti setezi temperatura oricand din locuinta. Poate fi pornita oricand, fara sa fii nevoit sa dai drumul la toata incalzirea din casa, ci doar la caloriferelor de care ai nevoie sau doar a apei calde menajere. De asemenea, poate fi un model care este dotat cu un termostat, termometru de interior, dispozitiv care opreste centrala dupa ce s-a atins temperatura dorita.

Tipuri de centrale termice

Este disponibila o gama variata de produse, iar pentru apartament se gasesc disponibile urmatoarele variante:

Centrale pe gaz neconventionale. Aici se incadreaza centralele care au tiraj normal si tiraj fortat. Diferenta dintre ele este faptul ca centralele cu tiraj normal au un pret mai scazut, dar au nevoie de un cos de fum, dar si de un sistem foarte bun de ventilatie pentru a functiona in parametrii normali. Centralele cu tiraj fortat nu sunt la fel de poluante, nu au nevoie de cos de fum si pot ajunge la un randament de pana la 90%, destul de apropiate de centralele cu tehnologie de condensatie. Centralele cu tiraj fortat au nevoie de o camera separata si inchisa de ardere, iar aerul care este necesar arderii este preluat din exterior.

Centrale cu condensare. In esenta, sunt tot centrale pe gaz, dar atunci cand functioneaza, folosesc tehnologii de recuperare a energiei din vaporii de apa, care rezulta in urma arderii. Au o eficienta ce depaseste 100%, printr-o comparatie directa cu echivalentul caldurii degajate prin arderea directa a combustibilului. Se potriveste in locuintele cu o suprafata mare, chiar si in casele in care este montat sistem de incalzire in pardoseala. Din punct de vedere financiar, centralele in condensare, au un pret mai ridicat fata de alte modele conventionale, dar au durata de viata mai mare fata de modelele clasice. 

Centrale pe lemne. De regula, acest tip de centrala este recomandat intr-o locuinta cu o suprafata mai mare deoarece din punct de vedere al depozitarii, centrala are nevoie de o camera speciala. Ca si combustibil, optiunile acceptate sunt lemnele si carbunii. Costurile de instalare sunt mai mari deoarece centrala pe lemne are nevoie de cazane, pompe de circulatie, sisteme de siguranta, vase de expansiune, puffer

Centrale electrice. Sunt cel mai usor de montat, dar si cel mai sigur sistem de incalzire, insa singurul dezavantaj il reprezinta eficienta mai scazuta fata de un alt tip de centrala, spre exemplu centralele pe gaz sau centralele cu combustibil solid. Pentru montarea unei centrale de acest tip este importanta reteaua electrica, sa fie capabila sa sustina o incarcare mai mare. 

Din punct de vedere al instalarii, centralele termice se monteaza doar cu ajutorul unei firme specializate in acest sens deoarece poate exista degajare de monoxid de carbon, care poate duce catre explozii. Montarea se face in mai multe etape, iar prima etapa este debransarea completa de la furnizorul de curent, care, din punct de vedere al timpului, poate varia in functie de furnizorul de energie electrica la care este locuinta racordata. In functie de acest criteriu, urmeaza si celelalte etape de montare.

Pentru orice tip de centrala termica este recomandat sa exista si sistemul de service centrale termice Bucuresti si Ilfov, pentru a te asigura ca sunt facute verificarile periodice in timp util.

 

Taguri: