Centralele de apartament pe gaz ar putea fi interzise! Dumitru Chisăliță: „Doar centrală de bloc sau centrală de scară” Un mare oraș din România este vizat

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 14 mar 2024, 10:55

Centralele de apartament ar putea fi interzise! Dumitru Chisăliță: „Doar centrală de bloc sau centrală de scară”

Sursa: Pexels.com

Majoritatea românilor optează pentru o centrală de apartament, pentru a fi liniștiți în ceea ce privește resursele de căldură și apă caldă. Cu toate acestea, centralele de apartament ar putea fi interzise, în anumite condiții.

În urma adoptării Directivei privind schimbările climatice de către Parlamentul European, subiectul interzicerii centralelor de apartament a devenit focarul unor dezbateri intense în cadrul Uniunii Europene.

Această decizie, care vizează interzicerea centralelor termice de apartament până în 2040, a stârnit reacții diverse din partea actorilor implicați, iar opinia lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a adus o nouă perspectivă în această dezbatere.

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament

Cu un vot de 370 „pentru”, 199 „împotrivă” și 46 abțineri, Directiva privind schimbările climatice a fost adoptată marți în Parlamentul European. Totuși, pentru a deveni lege, aceasta trebuie să fie oficial aprobată și de către Consiliul UE, ceea ce sugerează că subiectul interzicerii centralelor de apartament va continua să fie analizat și discutat pe diverse planuri.

Dumitru Chisăliță a subliniat importanța clarificării naturii deciziei- dacă aceasta reprezintă o recomandare sau o impunere.

În plus, el a adus în discuție aspectele practice ale unei astfel de interdicții și impactul pe care o astfel de măsură l-ar putea avea asupra consumatorilor și a pieței de energie.

„La momentul de față există diverse discuții la nivel european în cadrul unui regulament care se numește Eco-design, privind construcția unor echipamente și vânzarea unor echipamente care să fie frendly cu mediul, care să fie eficient energetic, care să reducă puternic emisiile de dioxid de carbon.

În cazul acestui regulament care este în discuție, există sau au existat și astfel de propuneri.

Nu există un regulament aprobat în momentul de față la nivelul Uniunii Europene care să interzică în mod expres prezența centralelor pe gaze naturale începând cu anul 2030.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Există recomandări ca fiecare stat să încerce să-și îmbunătățească tehnologia, formele de energie primară pe care le folosește, astfel încât să reducă emisiile de mediu și să reducă dependența de importul de energie, în special de gaze naturale și alte produse. 

Deci, din punctul acesta de vedere cred că oamenii trebuie să stea totuși liniștiţi, nu trebuie să se alarmeze pe linia aceasta.

În același timp, ştim că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi,” a spus acesta, potrivit Antena 3.

Un oraș din România ar putea întâmpina probleme la instalarea centralelor de apartament

Dumitru Chisăliță a mai punctat faptul că un mare oraș din România, mai exact Cluj, are o astfel de politică în ceea ce privește centralele. 

Citește și: Europa cheltuiește milioane de euro pentru a capta carbonul. Unde se va duce acesta?

„Este vorba de Cluj. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară.

Dar cred că modul în care s-a pus această informație este unul care nu este în concordanță cu legislația aprobată în momentul de față, neexistând, cel puțin la momentul de față, acest pericol”, a mai punctat Dumitru Chisăliță.