Centralele termice nu vor fi interzise! Anunțul a fost făcut chiar de către Comisia Europeană: „Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate”

Autor: Diana Ghita

Românii își păstrează centralele termice din apartamente

Sursa: Unsplash

Comisia Europeană a anunțat, recent, că nu va interzice centralele în apartamentele din România, în ciuda măsurilor de reducere a emisiilor de carbon pentru clădiri, adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Respectivele măsuri, legate de centralele termice, vin în contextul implementării Strategiei privind valul de renovări ale clădirilor și fac parte a Pactului verde european, ce are ca obiectiv diminuarea consumului de energie al blocurilor de locuințe, dar și de gaze cu efect de seră emise de acestea.

Centralele termice din apartamente nu vor fi interzise 

Reprezentanții Comisiei Europene în România subliniază faptul că noile directive privind performanța energetică a clădirilor aduc beneficii semnificative pentru cetățeni.

Acestea includ îmbunătățirea calității vieții în locuințe și la locul de muncă, creșterea confortului și reducerea facturilor la energie.

Una dintre principalele dispoziții ale directivei este eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor și sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Cu toate acestea, este important de subliniat că directivele nu interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile în care acestea există, deja.

„Uniunea Europeană NU interzice cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.)

pe bază de combustibili fosili(...)

Citește și: Centralele de apartament pe gaz ar putea fi interzise! Dumitru Chisăliță: „Doar centrală de bloc sau centrală de scară” Un mare oraș din România este vizat

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040”, transmit

se arată pe site-ul Comisiei Europene în România.

Ce măsuri iau autoritățile în privința reducerii gazelor cu efect de seră și a risipei energetice

Această abordare urmărește să asigure o tranziție cât mai eficientă către surse de energie cât mai sustenabile, fără a afecta negativ confortul locuitorilor sau economia. Este un pas semnificativ în direcția atingerii obiectivelor stabilite în cadrul Pactului verde european și în lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea de către acestea a aspirațiilor și a obiectivelor generale agreate. Legislația este concepută astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară”, mai transmit reprezentanții Comisiei Europene în România.

Citește și: Ce reprezintă pachetul „Fit for 55"? Directiva Comisiei Europene se aplică mașinilor cu o vechime de peste 15 ani

Prin urmare, în ciuda implementării măsurilor pentru reducerea emisiilor de carbon în clădiri, cetățenii români sunt asigurați că centralele termice pe gaz nu vor fi interzise în viitorul apropiat. Cu toate acestea, se așteaptă ca guvernul să dezvolte și să implementeze politici și măsuri specifice pentru a susține tranziția către sursele de energie mai curate în următorii ani.