Sam Altman, directorul executiv al producătorului OpenAI, care a creat ChatGPT, a folosit vineri o călătorie de profil înalt în Coreea de Sud pentru a solicita o reglementare internațională coordonată a inteligenței artificiale generative, tehnologia care stă la baza celebrului său chatbot.
"Pe măsură ce aceste sisteme devin foarte, foarte puternice, acest lucru necesită o preocupare specială și are un impact global. Așa că necesită, de asemenea, o cooperare globală", a declarat Altman în cadrul unui eveniment la Seul, înainte de o întâlnire cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.
El este unul dintre sutele de experți de top care au avertizat recent cu privire la riscul extincției umane din cauza inteligenței artificiale, afirmând că atenuarea acestei posibilități "ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear".
Altman a explicat vineri că îngrijorarea sa nu este "incapacitatea noastră de a ne adapta, ci viteza [cu care] toate acestea s-ar putea întâmpla".
"Dacă studiați istoria revoluțiilor tehnologice, se pare că, aproximativ în două generații, ne putem adapta la aproape orice cantitate de schimbări pe piața muncii. Dar dacă toate acestea se vor întâmpla în 10 ani, aceasta este o nouă provocare", a spus el.
Guvernele sunt presate să reglementeze IA
Într-o declarație de vineri, președintele Yoon a subliniat importanța standardelor internaționale pentru a preveni "efectele secundare" nedorite legate de platforme precum ChatGPT, afirmând că este necesar să se acționeze "cu un simț al vitezei".
Luna trecută, înalți oficiali americani și europeni s-au întâlnit în Suedia pentru a discuta despre supravegherea IA, unde s-au angajat să contribuie la stabilirea unor coduri de conduită voluntare, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, citat de Reuters. În China, autoritățile vor "iniția, de asemenea, reglementări privind IA", potrivit lui Elon Musk, care a contribuit la fondarea OpenAI înainte de a se despărți de grup. Musk a citat întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt în timpul călătoriei sale în China de săptămâna trecută. ChatGPT, care se poate ocupa de o multitudine de sarcini, inclusiv de a răspunde la întrebări și de a scrie eseuri, a determinat deja multe întreprinderi să regândească modul în care ar trebui să lucreze oamenii.
În martie, dezvoltatorul său, OpenAI, a dezvăluit o versiune mai avansată a software-ului din spatele robotului, GPT-4, arătând cum ar putea simplifica codificarea, ajuta la crearea de site-uri web și la promovarea examenelor cu note mari.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Impactul asupra locurilor de muncă
Ascensiunea inteligenței artificiale i-a determinat pe economiști să avertizeze cu privire la o schimbare masivă pe piața muncii.
Până la 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi în cele din urmă automatizate într-un fel sau altul de inteligența artificială generativă, potrivit estimărilor Goldman Sachs. Aproximativ 14 milioane de posturi ar putea dispărea numai în următorii cinci ani, potrivit unui raport din aprilie al Forumului Economic Mondial. Anumiți lucrători cu gulere albe sunt considerați a fi deosebit de expuși riscului, iar lucrătorii din domeniul administrativ și avocații ar urma să fie cei mai afectați."Cred că ceea ce se va întâmpla cu adevărat nu este că niciunul dintre noi nu va mai avea locuri de muncă, ci vom avea diferite tipuri de locuri de muncă care s-ar putea să nu semene prea mult cu locurile de muncă de astăzi", a declarat Altman în cadrul unui eveniment găzduit de SoftBank (SFTBF).
"Iar când oamenii de peste 100 de ani se vor uita la noi acum, vor spune: "Uau, nu-mi vine să cred că au trăit așa"."
La fel ca alți experți, Altman a subliniat că tehnologia va deschide, de asemenea, mai multe oportunități în ceea ce privește locurile de muncă și industriile "care nu erau posibile înainte".
Întrebat de un membru al audienței cum ar trebui să planifice studenții să "supraviețuiască" în era inteligenței artificiale, el a spus că "nu este o chestiune de supraviețuire".
"Sunteți pe cale să intrați, cred că, ca și cum, în cea mai mare epocă de aur a posibilităților umane, a dezvoltării tehnologice, a creșterii economice", a spus Altman.
"[Capacitatea] de a învăța rapid lucruri noi și de a te adapta la ele și de a evolua într-un fel sau altul în tehnologie, acestea sunt genul de abilități care cred că vor fi foarte bine recompensate."
Întrebat ce reglementări specifice crede că ar trebui adoptate, Altman a oferit puține detalii, spunând că, deocamdată, are sens ca diverse țări să își formeze propriile abordări "în moduri diferite".
Dar a spus că a început să se lanseze un dialog internațional despre efectele pe termen lung, la nivel global, ale platformelor de inteligență artificială, pe măsură ce acestea continuă să "automatizeze din ce în ce mai mult".
Oprirea lui Altman la Seul a urmat unei vizite în India, unde s-a întâlnit joi cu premierul Narendra Modi și a discutat despre "modul în care țara poate beneficia" de IA, a scris executivul pe Twitter. Mogulul din Silicon Valley s-a aflat într-un turneu internațional fulminant în această săptămână, cuprinzând vizite în Israel și Emiratele Arabe Unite, alături de India și Coreea de Sud.
Citește și: Senatul SUA se pregateste sa legisleze Inteligenta Artificiala?
Citește și: Apple Vision Pro vs Meta Quest 3- Care castiga in cursa VR/ AR?
Citește și: Deficitul de lucrători calificați în meseriile IT, la un nivel record!