Copiii care joacă jocuri video trei ore sau mai mult pe zi au obținut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive care implică controlul impulsurilor și memoria de lucru decât copiii care nu joacă niciodată jocuri video, potrivit unei cercetări publicate luni.
Studiul efectuat pe aproape 2.000 de copii a fost realizat de cercetători de la Universitatea Vermont din Burlington și sponsorizat de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA) și de alte entități ale Institutelor Naționale de Sănătate și face parte dintr-un studiu în curs de desfășurare privind dezvoltarea cognitivă a adolescenților.
Potrivit NIDA, o serie de studii au investigat relația dintre jocurile video și comportamentul cognitiv. Cu toate acestea, doar câteva studii de neuroimagistică au abordat subiectul, iar dimensiunea eșantioanelor din aceste studii a fost mică, cu mai puțin de 80 de participanți.
Cercetătorii din Vermont au examinat datele cognitive și de imagistică cerebrală ale copiilor de nouă și zece ani care au participat la studiul mai amplu privind dezvoltarea cognitivă a adolescenților.
De asemenea, au descoperit o activitate cerebrală mai mare în regiunile creierului asociate cu atenția și memoria și în regiunile frontale ale creierului asociate cu sarcini mai solicitante din punct de vedere cognitiv. S-a constatat o activitate cerebrală mai redusă în regiunile cerebrale legate de vedere. Cercetătorii cred că activitatea scăzută din zonele vizuale se poate datora faptului că creierul devine mai eficient la procesarea vizuală datorită practicii repetate a jocului.
Cuvânt de calmare pentru părinți
"Există o mulțime de lucrări publicate care spun că jocurile video sunt asociate cu sănătatea mintală negativă și rezultatele cognitive, ceea ce îi îngrijorează pe părinți în legătură cu faptul că copiii lor joacă jocuri video", a observat profesorul asistent de la Universitatea din Vermont, Bader Chaarani, unul dintre autorii studiului.
Deși studiul nu a găsit asocierile dintre jocurile video și creșterea depresiei, violenței și comportamentului agresiv constatate în alte studii, acesta a constatat că jucătorii de jocuri au avut tendința de a
"Nu cred că există niciun dubiu că jocurile video pot influența abilitățile cognitive ale unor copii, deoarece îi pot ajuta să devină mai receptivi și mai atenți la anumite subiecte", a observat Mark N.
Vena, președinte și analist principal la SmartTech Research din San Jose, California.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
"Dar există, de asemenea, posibilitatea ca anumite tipuri de conținut violent al jocurilor video să îmbunătățească abilitățile cognitive în detrimentul desensibilizării, ceea ce ar fi rău pentru copii și pentru societate", a mai spus el.
"Nu este un subiect simplu", a adăugat Michael Goodman, director pentru strategii TV și media digitală la Strategy Analytics, o firmă internațională de cercetare, consultanță și analiză.
Imperativul echilibrului
"Cred că rezultatele acestui studiu sunt foarte promițătoare și ne oferă date concrete că jocurile video pot avea efecte pozitive și semnificative asupra capacităților și performanțelor cognitive ale copiilor", a declarat Dr. Lynn E. Fiellin, profesor la Școala de Medicină a Universității Yale.
"Cred că părinții vor considera aceste constatări ca fiind importante și valoroase, având în vedere cât de mulți copii joacă jocuri video", a mai spus ea. Fiellin este, de asemenea, director al laboratorului play2PREVENT de la Yale, care lucrează la dezvoltarea de jocuri video care vizează rezultate critice pentru sănătate la adolescenți. Oricât de benefice ar fi jocurile video, aceste beneficii pot fi înăbușite de prea mult dintr-un lucru bun. "Cred că petrecerea prea mult timp, cu excluderea altor activități importante pentru copilărie și adolescență, sunt unele dintre aspectele negative asociate cu jocurile video pentru copii", a recunoscut Fiellin. "Echilibrul este cheia", a continuat ea. "Dar cred că am demonstrat, și acest studiu recent a demonstrat și mai mult, numeroasele caracteristici și beneficii pozitive ale jocului video".
Directorul NIDA, Dr. Nora Volkow, a fost de acord că echilibrul este important. "Jocurile video îi pot determina pe tineri să neglijeze alte activități, cum ar fi să își facă temele, să meargă la culcare și să aibă interacțiuni sociale, care sunt toate extraordinar de importante pentru dezvoltarea creierului lor", a spus ea. "Ca orice altceva, este o chestiune de echilibru", a fost de acord ea. "Lecția pe care trebuie să o învățăm este cum putem optimiza tehnologia jocurilor video pentru a dezvolta instrumente care pot fi aplicate pentru a maximiza îmbunătățirea diferitelor abilități cognitive ale oricui."
Citește și: Știați că mai multe state americane permit sclavia chiar și astăzi?
Citește și: Blocajele din trafic sunt legate de greutăți mai mici la naștere! Cum?
Citește și: Care este rolul unui diagnostic de sănătate mintală? Afla ce conteaza!