Cercetătorii americani susțin că un vaccin sub formă de spray nazal poate opri răspândirea Covid

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 03 mai 2023, 07:40

Vaccin sub formă de spray nazal

Sursa: istockphoto.com

Cercetătorii americani sunt de părere că un vaccin sub formă de spray nazal ar putea fi cheia pentru oprirea răspândirii Covid.

Potrivit cercetătorilor americani, studiile incipiente arată că administrarea unui vaccin ARNm cu o doză booster intranazal oferă o protecție mai mare împotriva infectării cu coronavirus. 

Citeste si: Rafila este îngrijorat de următorul sezon gripal: "Poate produce forme grave și chiar decese" Ministrul a anunțat ce se întâmplă cu certificatul verde

Cercetătorii cred că au găsit cheia pentru a opri răspândirea Covid

Vaccinul ARNm, care a fost utilizat până acum oferă o imunitate în sânge, împotriva virusului, prevenind astfel formele severe, însă nu previne infectarea, care se produce prin intermediul căilor respiratorii. În acest context, cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea unui vaccin nazal ar putea contribui la stoparea infectării, prin crearea de anticorpi la nivelul căilor respiratorii.

“Varianta Omicron a scăpat aproape complet de neutralizarea de către anticorpii mucoși, la indivizii care au primit vaccinuri ARNm la indivizi infectați anterior.

Credem că răspunsurile robuste ale anticorpilor din tractul respirator ar neutraliza virusul imediat după intrarea virală, atunci când individul contractă virusul, prevenind apariția infecției virale și transmiterea ulterioară a infecției către alții”,
 a declarat Jie Sun, profesor de medicină la Universitatea din Virginia și unul dintre autorii studiului. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Bilanț coronavirus 3 august 2022: Numărul cazurilor noi se menține mare! Numărul deceselor crește!

Potrivit biziday.ro, testele au fost efectuate pe șoareci de laborator cărora li s-a administrat un vaccin ARNm, care deși oferea o imunitate puternică în sânge, la nivelul mucoasei aceasta era foarte slabă. Însă, când li s-a administrat rapelul nazal, șoarecii au dezvoltat și la nivelul căilor respiratorii, o imunitatea puternică împotriva tuturor variantelor de coronavirus testate.

În acest moment, vaccinul nazal se află în perioada de testare și ar mai putea dura câțiva ani până când va putea fi administrat, au avertizat cercetătorii americani.

„Deoarece majoritatea populației a primit deja vaccinul ARNm sau a contractat Covid, tot ce este nevoie acum este ă oferim un rapel cu un spray nazal pentru a atrage cu adevărat această imunitate totală. Cu această combinație de vaccinuri este ca și cum am avea un bodyguard la ușă care oprește imediat orice tip rău să intre în clădire”, a spus Sun.