Cerere tip înscriere clasa pregătitoare 2023: Instrucțiunile de completare anunțate de Ministerul Educației

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 04 ian 2024, 00:45

Cerere- tip înscriere în clasa pregătitoare 2023

Sursa: freepik.com

Cerere tip înscriere clasa pregătitoare 2023. Cum arată cererea pe care trebuie să o completeze părinții care vor să-și înscriere copiii în clasa pregătitoare.

Cerere înscriere clasa pregătitoare 2023 a fost publicată de inspectoratele școlare. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023 trebuie să completeze și să depună cererea- tip de înscriere în clasa pregătitoare în perioada 3 mai – 18 mai 2023. 

Citește și: Înscrieri clasa pregătitoare 2023- 2024: Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la școală. Calendar

Cerere înscriere clasa pregătitoare 2023 

Cerere înscriere clasa pregătitoare 2023Înscrierea în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere pe care părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023 trebuie să o completeze și să o depună în perioada 3 mai – 18 mai 2023, potrivit calendarului înscrierilor în clasa pregătitoare 2023-2024, aprobat de Ministerul Educației. 

Cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar, potrivit metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar. 

După completarea și depunerea de către părinți a cererii de înscriere în clasa pregătitoare 2023, urmează validarea acesteia. 

Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte. Prezentarea de înscrisuri false se pedepsește conform legii și atrage pierderea locului obținut prin fraudă. 

Cerere-tip  înscriere clasa pregătitoare 2023 

 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 

Calendar înscriere clasa pregătitoare 2023-2024 

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2023-2024  a fost aprobat de Ministerul Educației. În prima etapă, înscrierea elevilor în învățământul primar începe pe data de 3 mai și durează până pe 18 mai.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul 2023-2024:

 

 

  • 3 mai – 18 mai 2023:   Completarea, depunere și validarea cererilor-tip de înscriere;  
  • 19 – 22 mai:   Procesarea cererilor-tip de înscriere și repartizarea copiilor la școala de circumscripție; 
  • 23 mai – 29 mai 2023:   Procesarea cererile-tip de înscriere prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea (în limita locurilor disponibile) sau respingerea cererilor acestora; 
  • 30 mai 2023:   Repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție; 
  • 31 mai 2023:   Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

 

 

Acte necesare înscriere clasa pregătitoare 2023

- Cerere-tip de înscriere  (tip)- disponibilă în momentul începerii procesului de înscriere

- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului

- Copie şi original- certificatul de naştere al copilului

- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).

- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).