Certificatul COVID-19, prelungit cu încă un an. Până la ce dată va mai fi folosit certificatul verde COVID-19 în UE

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 apr 2023, 02:10

Folosirea certificatului COVID-19 a fost prelungită cu încă un an

Sursa: PixaBay

Folosirea certificatului verde COVID-19 a fost extinsă cu încă un an, decizia fiind luată la nivelul Comisiei Europene. Iată până la ce dată va fi folosit certificatul COVID-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană.

Introdus în vara anului 2021, certificatul COVID-19 ar fi trebuit să fie folosit doar până la data de 30 iunie 2022. Cu toate acestea, având în vedere contextul actual, autoritățile europene au decis să prelungească folosirea certificatului digital COVID-19 cu încă un an, până în 2023. 

Certificatul COVID-19, folosit în Uniunea Europeană până în vara lui 2023 

Certificatul verde COVID-19 a fost introdus la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura deplasarea în siguranță  între țările membre ale Uniunii Europene, în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Inițial, valabilitatea acestui certificat a fost până la 30 iunie 2022, însă Comisia Europeană a propus ca acesta să fie folosit până în vara lui 2023. Astfel, a fost adoptat noul regulament privind folosirea certificatului verde COVID-19, fiind publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Noul regulament prevede ca certificatul verde COVID-19 să fie folosit pentru o perioadă de doi ani, adică până pe data de 30 iunie 2023. 

Comisia Europeană este de părere că este necesară extinderea folosirii certificatului verde COVID-19 până în anul 2023, având în vedere că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, în continuare existând riscul apariției unui nou val de infectări, la fel cum s-a întâmplat și în a doua parte a anului 2022.

În prezent, certificatul verde COVID-19 poate fi obținut de cei care se vaccinează anti-Covid-19, cei care au trecut prin boală sau cei care s-au testat.

Din momentul efectuării schemei complete de vaccinare împotriva coronavirusului, certificatul COVID-19 este valabil timp de 9 luni, iar pentru prelungirea valabilității este nevoie de doza booster.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele care obțin certificatul COVID-19 ca urmare a trecerii prin boală trebuie să știe că acesta este valabil 180 de zile, iar cei care s-au testat obțin un certificat verde COVID-19 valabil 24 de ore în cazul testului rapid antigen și 72 de ore în urma efectuării testului RT-PCR.

Citeste si: Valul 6 revine. Adrian Marinescu anunță creșterea numărului de infectări cu COVID-19

Ce se va întâmpla cu certificatul COVID-19 în țările care au renunțat la folosirea acestuia? 

La nivelul Uniunii Europene, mai multe țări au decis să renunțe la certificatul COVID-19 și să permită accesul turiștilor fără ca aceștia să mai fie obligați să prezinte acest document. Cu toate acestea, autoritățile au subliniat că certificatul trebuie să rămână valabil în cazul în care va apărea o nouă variantă a bolii, iar numărul cazurilor noi va crește din nou la nivel european.

Într-o astfel de situație, certificatul verde COVID-19 va asigura deplasarea cetățenilor europeni fără restricții.

În România, autoritățile au decis ca certificatul COVID-19 să nu mai fie necesar pentru accesul în diferite spații publice, restricțiile fiind ridicate pe data de 9 martie 2022. 

Citeste si: Alexandru Rafila, anunțul momentului despre variola maimuței. Ce trebuie să facă românii neapărat