Anunț important pentru cei care au nevoie de cazier. Cum se poate elibera documentul, după ultimele modificări

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 aug 2023, 04:00

Certificatul de cazier judiciar va putea fi eliberat și sub formă electronică

Sursa: PixaBay

Senatul a aprobat luni un proiect de lege prin care certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat și sub format electronic.

Certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului și în format electronic, dacă proiectul de lege va trece de votul deputaților, notează avocatnet.ro.

Citeste si: Noi reguli pentru angajările la stat. Cum se vor organiza concursurile de recrutare și ce acte sunt necesare pentru înscriere

Cazierul judiciar poate fi eliberat în formă electronică

Documentul ce arată situația juridică a unei persoanei, cunoscut ca și cazier judiciar, ce putea fi obținut de către solicitant și în format electronic, potrivit unei propuneri legislative ce a fost adoptată luni de către Senat.

Documentul ce arată evidența condamnărilor sau a altor măsuri cu caracter penal va putea fi eliberat electronic persoanelor ce solicită acest aspect în cererile tip. Cererea tip poate fi depusă și aceasta în format electronic sau personal la unitățile de poliție ce prezintă un ghișeu special pentru eliberarea acestor certificate de cazier judiciar.

Certificatele de cazier judiciar ce vor fi primite în format electronic vor fi semnate electronic și acestea vor fi asimiliate înscrierilor autentice. ,,Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă".

Citeste si: Se dau 15.000 de lei de la stat pentru instalarea gardurilor electrice. Cine sunt românii care ar putea intra în posesia acestei sume de bani

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acte pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar 2022

Cazierul judiciar se poate obține la orice unitate sau subunitate de poliție, unde există un ghișeu ce se ocupă cu eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Pentru persoanele de peste 18 ani sau cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este nevoie de cererea tip pentru eliberarea certificatului de cazier și actul de identitate, aflat în termen de valabilitate.

În cazul persoanelor ce au vârsta de sub 14 ani, aceștia au nevoie de un părinte, tutore sau de un împuternicit care să realizeze cererea. Documentele necesare în aceste cazuri sunt: cererea tip pentru eliberarea cazierului juridic, actul de identitate al tutorelui sau părintelui, atât în original, cât și în copie și certificatul de naștere al minorului, original și copie.

Valabilitatea certificatului de cazier judiciar este de 6 luni de la data eliberării, iar acest document poate fi folosit doar în scopul menționat pe cererea tip.

Citeste si: Angajări Armata Română 2022. Peste 1000 de posturi disponibile. Până când se fac înscrierile și cât este salariul minim

Surse: mai.gov.ro, avocatnet.ro

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.