Începând cu data de 10 ianuarie, Super Green Pass a intrat în vigoare în Italia, pentru a limita sau chiar stopa răspândirea coronavirusului. Acesta este un supracertificat care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală. Unde se va folosi documentul?
Citeste si: Se actualizează automat certificatul digital Covid dacă am făcut doza booster? Răspunsul autorităților
Unde se folosește Super-certificatul verde?
Super-certificatul verde va fi folosit pentru accesul în hoteluri, restaurante, săli de spectacol ori de sport, în avion, tren, vapor sau chiar în autobuz ori metrou. Persoanele care nu s-au imunizat vor avea restricţii aproape totale.
Noile măsuri de combatere a răspândirii variantei Omicron schimbă obiceiurile italienilor, care sunt obligați de mâine, pentru majoritatea activităților, să dețină așa numitul Super Green Pass, supracertificat care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală.
Potrivit Rador, aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 martie, când expiră starea de urgență din Italia.
Mai mult, autoritățile au decis ca acest certificat să se impună și în saloanele de coafură și cele de înfrumusețare începând cu 20 ianuarie, iar de la 1 februarie va fi necesar și pentru a avea acces în bănci, la poștă și în alte instituții publice.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În acest context, cetățenii din Italia care nu s-au vaccinat vor avea acces numai în magazinele alimentare și în farmacii.
Bineînțeles, restricțiile impuse de autoritățile din Italia trebuie respectate și de cetățenii români cu rezidență, precum și de turiști străini care se află în vacanță.
În Italia, din 60 de milioane de locuitori cu vârsta peste 12 ani, doar 5 milioane au rămas nevaccinaţi.
Numărul de administrări cu prima doza de vaccin a crescut cu 60% faţă de săptămâna trecută.Vaccinare obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani
Din cauza că numărul de noi infectări a crescut semnificativ în ultimele zile, autoritățile din Italia au decis să impună obligativitatea vaccinării pentru persoanele de peste 50 de ani. Scopul acestei decizii este de a limita răspândirea virusului.
„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi detreminăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru. Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi ”, a transmis premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură.
Astfel, se impune imunizarea împotriva coronavirusului pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Amintim că certificatul de vaccinare se obţine în Italia numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.