Certificatul verde expiră pentru persoanele care nu și-au făcut doza booster. Când intră în vigoare noile măsuri

Author: Catalina Giol

Certificatul verde expiră pentru persoanele care nu și-au făcut doza booster

Sursa: Unsplash

Conform celor mai recente modificări legislative, se va implementa foarte curând o perioadă de valabilitate pentru certificatul verde. Acest termen va împiedica posibilitatea călătoriei într-o țară membră a Uniunii Europene în cazul în care documentul a expirat fără a mai fi administrată o doză booster pentru persoana în cauză.

Certificatul Covid-19, cunoscut și sub numele de certificat verde, este un document care a apărut inițial cu scopul simplificării procedurii de călătorie între statele membre ale Uniunii Europene în contextul pandemic. Pe lângă aceasta, certificatul face posibilă scutirea de la anumite restricții impuse de autorități pentru persoanele care sunt deținătoare ale unui astfel de document. Actul în sine se eliberează pentru persoanele vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2, cele trecute prin boală în ultimele 180 de zile sau cele care prezintă un rezultat negativ în urma testării pentru coronavirus.

Până la momentul actual, certificatul Covid-19 avea o durată de valabilitate nedeterminată ceea ce făcea posibilă folosirea acestui document chiar și după mult timp de la momentul imunizării cu schema completă. Totuși, conform ultimelor modificări legale, certificatul verde va suferi schimbări din punct de vedere al utilizării, astfel încât acesta va expira după o anumită perioadă de la momentul inițial al vaccinării. Iată care va fi perioada de valabilitate a documentului și când va intra în vigoare această măsură:

Când intră în vigoare noile măsuri

Noile modificări privind termenul de valabilitate al certificatului verde pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2022. Astfel, toate certificatele Covid care au fost emise până în luna mai a anului 2021 vor expira o dată cu începutul celei de-a doua luni a anului curent, conform avocatnet.ro.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț extrem de important pentru românii care au 3 doze de vaccin: "Vor fi scutiţi de carantină"

În prezent, aceste măsuri pentru termenul de valabilitate al certificatului se aplică doar în cazul în care o persoană a cărui vaccin a expirat dorește să călătorească într-o țară membră a uniunii Europene. Cu toate acestea, implementarea acestei măsuri și la nivelul intern al țării nu este complet scoasă din discuție și urmează să fie analizată de autoritățile competente, conform Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Care este valabilitatea certificatului Covid-19

Pentru persoanele care dețin un certificat verde în baza testării sau a trecerii prin boală, termenul de valabilitate nu se va schimba în urma noilor modificări, astfel încât pentru persoanele care au fost infectate în trecut cu coronavirus, valabilitatea va rămâne aceea de 180 de zile, iar pentru cele testate, valabilitatea va fi de 24 sau 72 de ore în funcție de tipul testului.

Persoanele care dețin un certificat verde în urma vaccinării împotriva Covid-19   vor putea utiliza documentul pentru doar nouă luni de la momentul imunizării cu schema completă, mai exact 270 de zile de la aceasta, indiferent de tipul de vaccin cu care s-au imunizat, conform avocatnet.ro. Pentru a putea prelungi această perioadă de valabilitate, cetățenii care se află în situația expirării certificatului trebuie să facă o nouă doză booster, care va majora valabilitatea pentru o perioadă nedeterminată.

Citeste si: Cum generezi noul certificat verde Covid după vaccinarea cu doza booster

„Pentru moment, nu se va aplica nicio perioadă standard de acceptare în cazul certificatelor eliberate în urma administrării dozelor de rapel, având în vedere că nu există încă suficiente date privind perioada de protecție”, au declarat în acest sens autoritățile europene competente.

Astfel, în urma imunizării cu doza booster, certificatul verde își va majora termenul de valabilitate pentru o perioadă încă nedeterminată. Pe documentul în sine se vor afișa informațiile privind doza de rapel în funcție de schema de vaccinare pe care persoana în cauză a făcut-o pentru prima dată. Astfel, certificatul va afișa numărul de doze drept 3/3 pentru persoanele care s-au imunizat cu un vaccin primar constând în două doze și 2/1 pentru cele care s-au vaccinat cu un vaccin care necesită o singură doză, mai exact Johnson & Johnson sau pentru persoanele care au trecut prin boală în trecut și s-au vaccinat cu o singură doză a unui ser ce necesită schemă completă de administrare.