Cetățenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul. Anunțul de ultimă oră făcut de guvernul de la Ankara

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Veste bună pentru românii care plănuiesc că călătorească în Turcia. Vor putea vizita țara doar cu buletinul, fără să mai aibă nevoie de pașaport!

Vești bune pentru românii care plănuiesc să călătorească în Turcia. Președintele turc a semnat decretul prin care cetățenii din România vor putea merge în republică doar pe baza buletinului, fără viză. Iată care sunt condițiile impuse! 

Cetățenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul

Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul, fără să fie nevoie de viză, în urma unui decret prezidențial anunțat în urmă cu puțin timp.

Decizia a fost luată în contextul în care premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită oficială în Turcia, în calitate de invitat al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Conform presei locale, decretul prezidențial publicat în Monitorul Oficial înaintea vizitei a anunțat scutirea de vize pentru cetățenii români care intră în Turcia. Astfel, de la 1 iunie, românii vor putea călători fără probleme în Turcia doar pe baza cărții de identitate. Totuși, turiștii din România vor putea călători doar cu buletinul pe o perioadă de maximum 90 de zile. 

„Cetățenilor români care dețin o carte națională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o ședere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecție internațională”, se arată în Monitorul Oficial al Turciei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Schimbări majore în ceea ce privește obținerea pașaportului în România. Ce trebuie să știe cetățenii despre eliberarea documentului

România a intrat în Schengen în luna martie a acestui an 

În data de 31 Martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen cu drepturi depline. Astfel, controalele la frontierele aeriene și maritime s-au eliminat, iar călătorii se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH, fără a fi supuși controalelor.

Procedura de călătorie prin spațiul Schengen este una simplă. Mai exact, se scanează permisul de îmbarcare și se trece prin controlul de securitate și al bagajelor, fără a se mai controla documentele. Cu toate acestea, polițiștii vor putea efectua verificări de identitate pentru stabilirea situației legale a persoanelor și pentru prevenirea faptelor ilegale. Pentru deplasările în statele non-Schengen, condițiile de călătorie rămân neschimbate. 

Cât despre călătoriile în afara țării doar pe baza cărții de identitate, românii au posibilitatea să facă acest lucru în mai multe state.

Printre acestea se numără următoarele: Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.