CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 30 iul 2024, 23:29

Personalul CFR se va ghida după noi reguli

Sursa: Pexels.com

CFR Călători a implementat un nou regulament care aduce modificări importante în gestionarea călătoriilor pentru pasagerii cu boli contagioase.

Într-o încercare de a proteja sănătatea publică și de a reduce riscurile de răspândire a infecțiilor, noul regulament al CFR prevede ca pasagerii diagnosticați cu boli contagioase să fie obligați să părăsească trenurile.

Ce prevede noul regulament al CFR

Această măsură strictă a fost inclusă în regulamentul recent modificat și publicat în Monitorul Oficial. Aceasta este o schimbare semnificativă în politica de siguranță și sănătate a CFR Călători.

Potrivit noilor reglementări, pasagerii care prezintă simptome vizibile de gripă sau alte boli contagioase vor fi evacuați din trenuri pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

Anterior, călătorii care sufereau de boli contagioase aveau posibilitatea de a rezerva un compartiment întreg pentru a se izola parțial de restul pasagerilor. Cu toate acestea, noile reguli impun acum o abordare mai drastică: aceștia trebuie să părăsească trenul imediat, pentru a nu pune în pericol sănătatea altor călători.

În situația în care un pasager se îmbolnăvește pe parcursul călătoriei, regulamentul prevede că acesta va fi transportat până la prima stație, unde i se vor oferi îngrijirile necesare. Pasagerii afectați vor beneficia și de o restituire parțială a banilor pe bilete, corespunzătoare segmentului de călătorie neefectuat.

Citește și: CFR anunță întârzieri ale trenurilor din cauza caniculei. Ce trebuie să știe călătorii

„Persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21”,  se arată în proiectul de act normativ referitor la modificarea şi completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar, printre care şi modificarea Art. 9 din OUG 7/2005.

Noul regulament va fi valabil și pentru ceilalți operatori feroviari din România

Aceste noi măsuri acordă personalului feroviar autoritatea de a solicita ca pasagerii care reprezintă un risc pentru sănătatea publică să părăsească trenul fără întârziere. Protecția sănătății publice devine astfel o prioritate, iar aceste reglementări sunt menite să asigure un mediu de călătorie sigur și sănătos pentru toți pasagerii.

„Acest proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, ţine cont de reglementările europene şi este inițiat de către Direcţia Transport Feroviar din MTI.


Citește și: CFR Călători schimbă regulile. Ce trebuie să știi dacă vrei să călătorești cu trenul în următoarea perioadă

După aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători şi ceilalţi cinci operatori privaţi feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora”, a transmis CFR marţi, pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

 


O nouă ediție incendiară a emisiunii ”Casa iubirii”. Mâine, 9 septembrie, se încing spiritele între Gagea și Julia, în timp ce Antoni va explica pozele în care apare alături de o tânără misterioasă.