Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023. Care este programul încoronării

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 oct 2023, 01:50

Palatul Buckingham a oferit detalii despre programul oficial care va avea loc pe 6 mai, în ziua încoronării regelui Charles al III-lea.

Sursa: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy

Care este programul oficial din ziua încoronării regelui Charles al III-lea?

Palatul Buckingham a oferit detalii sâmbătă, 21 ianuarie, despre programul oficial care va avea loc pe 6 mai, în ziua încoronării regelui Charles al III-lea.

Care este programul încoronării regelui Charles al III-lea

Palatul Buckingham a oferit detalii, sâmbătă 21 ianuarie, programul celor trei zile de festivități pentru încoronarea regelui Charles al III-lea.

Astfel, după ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” național, dar şi inițiative de promovare a voluntariatului.

Citește și: Care este povestea din spatele relației Prințului William cu Kate Middleton. Cum s-au cunoscut cei doi și cum a fost Kate cerută în căsătorie

Încoronarea regelui Charles al III-lea, acum în vârstă de 74 de ani, urmează să aibă loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

De aceea, reprezentanții Palatului Buckingham intenționează să facă din „acest eveniment istoric” un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă „oamenilor ocazia de a se reuni”. Reuniunea familiei regale Palatului Buckingham nu a arătat în comunicatul oferit presei dacă prințul Harry şi soția sa, Meghan, retrași în California, vor fi prezenți. Totodată, palatul nu a reacționat niciodată oficial la cartea explozivă a prințului, „Spare” (Rezervă), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzații grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla.

 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Încoronarea are loc, în mod tradițional, în lunile următoare urcării pe tron, pentru că în această perioadă le este permis membrilor familiei atât respectarea doliului național şi a doliului regal, cât şi organizarea ceremoniei.

Ultima încoronarea a fost cea a Elisabetei a II-a, pe data de 2 iunie 1953, fiind pentru prima dată când o încoronare a avut loc la televizor.

Aceasta a fost urmărită de aproximativ 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitați adunați la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de națiuni şi teritorii.

Cum se va desfășura ceremonia

Potrivit comunicatului, c eremonia de încoronare va avea loc în dimineața zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani.

Aceasta va fi condusă, conform tradiției, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane. Conform Buckingham Palace „Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast”. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradiții îndelungate şi în fast”.

Citește și: „William m-a apucat de guler și m-a trântit la podea”. Harry susține că a fost atacat de Prințul Wiliiam. Declarații halucinante în noua carte a soțului lui Meghan Markle

Camilla va fi și ea încoronată

Tot atunci, Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”. După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alți membri ai familiei regale.

La ceremonie va avea loc un concert cu „personalități emblematice de pe scena muzicală internațională şi vedete contemporane”, dar nu au fost încă menționate numele artiștilor. Evenimentul va fi difuzat de BBC.

Localnicii vor fi invitați, de asemenea, pe 7 mai, să participe la „Marele prânz de încoronare”, constând în petreceri locale menite să "celebreze prietenia". Astfel, „mii de evenimente” ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Sursă: royal.uk