Chiar daca ne aflam inca in timpul Postului Craciunului, cand se pregatesc mancaruri de post, sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si toate gospodinele se gandesc deja ce mancaruri delicioase vor pregati pentru mesele traditionale in familie. Iată o reteta speciala de sarmale lansata de celebrul Chef Foa.
Cum au aparut sarmalele
Sarmalele sunt considerate adevarate delicii culinare ale gastronomiei româneşti.
Astfel, in prezent, sarmalele au intrat în circuitul gastronomic internaţional sub un alt nume: „dolma”(= umplut), folosit în Turcia (dolmasi), Grecia (dolmades), Iran (dolmeye), Armenia (tolma) şi Azerbaijan (dolmasi).
In tara noastra, gospodinele prepara sarmalele in mod deosebit pentru mesele traditionale de Craciun si Revelion, insa și la diferite alte evenimente din timpul anului, cum ar fi nunți, petreceri de botez și alte sărbători mari.
Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bucatari din Romania, Chef Foa si-a inceput cariera in lumea gastronomiei in urma cu mai bine de 16 ani si printre cele mai recente proiecte se numara emisiunea culinara Cine-i Chefu', care a fost difuzata la Kanal D.
Rețeta speciala de sarmale a lui Chef Foa
Chef Foa este renumit pentru mancarurile pe cat de spectaculoase, pe atat de delicioase. In preajma sarbatorilor de iarna acesta obisnuieste sa lanseze retete speciale pentru mancaruri de sezon. Iata ce reteta de sarmale pentru masa festiva de Craciun va propune Chef Foa:
Ingrediente pentru sarmale:
Varză murată
Carne de vită
Carne de porc (burtă)
Orez
Ceapă
Usturoi
Cimbru proaspăt
Suc de roşii făcut în casă
Piper
Frunze
Oase de vită
Pentru mămăligă:
mălai
unt
apă
Pentru servit:
smântână
ardei iute
Mod de preparare:
- Se lasă oasele de vită în cuptor, să se rumenească, apoi se pun într-o oală şi se fierb, ca să se obţină o zeamă limpede.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- Se dă carnea prin maşina de tocat.
- Se rumeneşte ceapa tăiată cu usturoiul, până se înmoaie, apoi se adaugă cimbrul proaspăt.
Se lasă să se răcească.- Se scoate măduva din osul de vită şi se amestecă bine cu carnea tocată, ceapa prăjită şi orezul, pentru umplutură.
- Se adaugă sare şi piper după gust Se desfac frunzele de varză, scoţându-se nervurile dure.
- Se pun cantităţi egale de umplutură pe fiecare frunză de varză şi se rulează.
- Se pun sarmalele într-un vas de lut, se adaugă sucul de roşii preparat în casă, usturoiul, cimbrul şi carnea de porc.
- Se acoperă vasul de lut, se bagă la cuptor şi se lasă la 150˚C, timp de două ore. Se scoate apoi capacul vasului, se încinge cuptorul la 180˚C şi se mai ţin sarmalele în cuptor încă 45 de minute, ca să facă o crustă maronie.
- Se servesc cu mămăligă, smântână şi ardei iuţi.
Citeste si: Retete traditionale de Craciun. Cele mai bune preparate de la masa de Craciun