Atacurile asupra birourilor din Paris ale unor corporații de miliarde de dolari la începutul acestei luni, comise de protestatari furioși pe tema reformei pensiilor, ar putea să fi pătat imaginea Franței ca loc de afaceri.
Dar, în spatele tumultului, a doua economie ca mărime din Europa a dat dovadă de o rezistență remarcabilă de la pandemie și devine o destinație din ce în ce mai atractivă pentru întreprinderile și investitorii care doresc să se extindă sau să se stabilească în regiune.
Economia Franței a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an, a anunțat vineri agenția sa națională de statistică, după ce a stagnat în trimestrul precedent. La nivelul celor 20 de țări care utilizează moneda euro, produsul intern brut a fost mai slab, înregistrând o creștere de doar 0,1% în aceeași perioadă.
Este o veste binevenită pentru Franța, într-un an marcat până acum de proteste și greve de un milion de persoane care au paralizat unele părți ale țării.
Alte acțiuni sindicale sunt planificate pentru 1 mai. Cu toate acestea, este puțin probabil ca protestele de lungă durată să lase o amprentă de durată în economia Franței, potrivit lui Charlotte de Montpellier, economist senior la banca olandeză ING.
"Experiențele anterioare ale tensiunilor sociale din Franța arată că impactul economic este, în general, temporar și este complet compensat de o revenire a activității în lunile următoare", a scris ea într-o notă din martie.
Producția manufacturieră a crescut cu 0,7% în primele trei luni ale anului, au arătat vineri statisticile oficiale. Producția la rafinăriile de petrol a crescut cu peste 13%, după ce a scăzut cu 11,4% în trimestrul precedent, când personalul acestora a intrat în grevă din cauza salariilor.
Reziliență
Protestele în masă din acest an sunt doar cele mai recente dintr-o succesiune de crize care au lovit Franța începând din 2020.
Dar economia sa de 2.800 de miliarde de dolari a rezistat comparativ bine.Fondul Monetar Internațional prevede că economia franceză va crește cu 0,7% în 2023, în timp ce cei mai apropiați colegi ai săi, Germania și Regatul Unit, se așteaptă să se micșoreze.
Într-un raport din februarie, FMI a declarat că Franța s-a bucurat de o "redresare economică puternică după pandemie", adăugând că dependența sa mai "limitată" de gazele naturale rusești a ajutat la menținerea inflației sub creșterile de prețuri din alte țări europene mai dependente de Moscova pentru aprovizionarea cu energie.
La fel ca în alte economii, inflația în Franța a atins în ultimele luni maxime de mai multe decenii- împingând unele dintre întreprinderile mai mici spre punctul de rupere- dar creșterile de prețuri au atins un nivel maxim mai mic decât media zonei euro. Inflația prețurilor de consum în Franța a fost în medie de 5,9% anul trecut, față de 9,2% pentru Uniunea Europeană. acest lucru se datorează în parte miliardelor de euro pe care guvernul francez le-a cheltuit în 2022 pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de creșterea prețurilor la energie.
Franța a beneficiat și de avantajele sale tradiționale. De mult timp se mândrește cu una dintre cele mai mari rate de productivitate a muncii în rândul națiunilor industrializate, cu o industrie turistică în plină expansiune și găzduiește unele dintre cele mai mari companii din lume, inclusiv L'Oréal, TotalEnergies și LVMH. Aceasta din urmă, luni, a devenit prima companie europeană evaluată la 500 de miliarde de dolari.
Atragerea de investiții
În ciuda rezistenței țării, dacă guvernul dorește să investească mai mult în economia sa, trebuie să țină în frâu nivelurile "foarte ridicate" ale cheltuielilor publice, a declarat pentru CNN Jens Larsen, director de macroeconomie globală la Eurasia Group.
Datoria guvernamentală a Franței, ca proporție din PIB, este printre cele mai mari din Uniunea Europeană, situându-se la 112% la sfârșitul anului trecut. De asemenea, țara are a doua cea mai mare povară fiscală dintre cele 38 de țări, în mare parte dezvoltate, care alcătuiesc Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, fiind urmată doar de Danemarca. Din 2017, când președintele Emmanuel Macron a preluat mandatul, guvernul a încercat să liberalizeze economia și să încurajeze investițiile în companiile sale prin introducerea unor reforme adesea profund nepopulare, care facilitează angajarea și concedierea întreprinderilor și ușurează povara fiscală a acestora.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
'Momentum' în creștere pentru bănci
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost, de asemenea, un avantaj pentru sectorul financiar din Franța.
În 2021, Franța a înregistrat cel mai mare număr de proiecte noi în sectorul financiar din partea investitorilor străini din ultimul deceniu, potrivit unui studiu al companiei de consultanță EY. Pentru prima dată în acel an, Franța a depășit, de asemenea, Regatul Unit în ceea ce privește asigurarea unui număr mai mare de investiții în acest sector din partea Statelor Unite.
Unele dintre cele mai mari bănci din lume au relocat comercianți de la Londra la Paris și au intensificat angajările locale, pentru a putea continua să ofere clienților din UE servicii care nu mai pot fi furnizate din Marea Britanie.
Numărul de angajați de la biroul din Paris al Bank of America (BAC) este acum de aproximativ șase ori mai mare decât înainte de votul din 2016 privind Brexit, potrivit Vanessei Holtz, director executiv al diviziei de valori mobiliare a băncii în Europa și șef al filialei franceze a creditorului.
Citește și: UBS speră să finalizeze preluarea Credit Suisse înainte de luna iulie
Citește și: 2023 în CRM- Managementul relațiilor cu clienții
Citește și: "Ajustări masive" pentru sistemul financiar la nivel global?