Chifteluțe de post cu legume și soia la cuptor. Ce mai ușoară rețetă pentru o mâncare sănătoasă

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 dec 2023, 02:40

Rețetă de chifteluțe de post cu soia și legume la cuptor.

Sursa: https://pixabay.com/

Pentru că este postul Paștelui și multe gospodine se gândesc ce să mai gătească, vă oferim rețeta pentru chifteluțe de post cu legume și soia la cuptor.

Dacă vreți să îi surprindeți pe cei dragi chiar și în post, le puteți pregăti o chifteluțe de legume la cuptor. Rețeta este ușor de pregătit și pe deasupra mai este și sănătoasă.

Care este trucul pentru pregătirea unor chiftele vegetariene gustoase?

În perioadele de post, dar și în cele în care doriți să renunțați la carne, rețeta de chifteluțe la cuptor din legume reprezintă alternativa cea mai sănătoasă a unui preparat clasic și foarte îndrăgit.

Cu siguranță acestea vor fi pe placul tuturor, mai ales dacă vom ține cont și de câteva trucuri.

Citește și: Rețetă tradițional românească: Fasole bătută cu ceapă călită

Pentru ca la final chiftele să iasă perfecte și gustoase, trebui să alegeți cele mai bune legume.

De asemenea, secretul chiftelelor de post  este să înlocuiești carnea cu un alt ingredient care să fie sățios, să dea consistență și aromă chiftelelor. 

Totodată, înainte de a vă apuca de gătit, ideal ar fi ca legumele să stea câteva ore la cuptor. Încă un truc pe care trebuie să îl știți este ca înainte să formați chifteluțele să le gustați, astfel vă veți da seama ce trebuie să mai adăugați, in funcție de gustul dumneavoastră.

Citește și: Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

Rețetă de chifteluțe de post cu legume și soia la cuptor

Ingrediente:

- 100 gr de soia granule

- 2 cartofi

- 2 morcovi

- 1 țelină

- verdeață tocată

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- 1 lingură cu făină sau 2 felii de pâine

- 3 linguri cu pesmet

- 200 ml ulei

- Sare

- piper măcinat sau cimbru mărunțit

Mod de preparare:

Puneți să fiarbă granulele de soia într-un vas smălțuit, cu apă caldă cât s-o acopere. Supravegheați fierberea, iar după 10 minute scurgeți granulele într-o sită. Curățați legumele, spălați-le și puneți-le la fiert cu 1 litru de apă caldă.

Lăsați să fiarbă la foc potrivit jumătate de oră, după care le scoateți și le pisați cu furculița până obțineți un piure.

Amestecați soia cu piureul din legume adăugați pâinea fărâmițată (sau făina), puneți sare, piper și verdeața tocată fin și frământați amestecul cu mâna.

Puteți condimenta cu usturoi tocat. Luați cu lingura din amestec, modelați chiftele pe care le treceți prin pesmet și le așezați în tavă.

Tava se bagă la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Ideal ar fi ca după 7 minute să le întoarceți pentru a se rumeni în mod egal. Pentru a le întoarce vă puteți folosi de o spatulă.

Cei care le doresc mai crocante, pot prăji chifteluțele într-o baie de ulei, dar la foc mic, astfel se va evita arderea acestora pe interior.

De asemenea puteți face, separat, un sos pe care îl puteți turna peste chifteluțe.

Sosul se face dintr-o ceapă tăiată mărunt și călită la foc mic, peste care se adaugă 3-4 căței de usturoi pisați. La final se adaugă suc de roșii sau bulion, puțin cimbru, sare și pătrunjel tăiat mărunt.

Chiftelele pot fi servite cu piure de cartofi dulci.

Sursă: wowbiz.ro