De ce ai nevoie pentru a prepara chiftelute din linte.
Chiftelute din linte. Ingrediente:
- 500 g linte fiarta
- 1 ceapa mare
- 1 tulpina telina (fara frunze)
- 100 g fulgi de ovaz
- 60 g nuci
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri germeni de grau
- 5 linguri ulei de masline
- sare
Chiftelute din linte. Mod de preparare:
Lintea se lasa la inmuiat de cu seara. Dimineata se fierbe, se lasa putin la racit si apoi se scurge de apa, apoi se mixeaza.
Se curata si toaca ceapa si telina, apoi se calesc in ulei si se mixeaza. Toate ingredientele se amesteca si se lasa jumatate de ora ca sa absoarba lichidele. Chiftelele se modeleaza si se trec prin pesmet, apoi se coc in ulei (180ºC) pe ambele parti.
Chiftelutele din linte se pot servi cu salata verde.
O altă rețetă de post: Maioneza- cum faci ca sa iti iasa la gust fix ca maioneza cu ou
Maioneza este foarte folosita in bucataria romaneasca, fiind un preparat de baza pentru multe mancaruri. In post ajunge insa sa nu mai fie la fel de populara, din cauza faptului ca multa lume nu stie ca se poate face si fara oua.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Reteta de maioneza de post
Reteta de maioneza de post este gata in aproximativ 40- 45 de minute.
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: doi cartofi, suc de lamaie, o lingura de mustar, ulei de masline si sare.Incepe prin a curata cartofii de coaja si a-i pune la fiert in apa in care ai adaugat si un strop de sare. Trebuie sa ii fierbi timp de aproximativ 30 de minute, dupa care sa ii lasi la racit.
Maioneza de post. Ulterior scurge o mare parte din apa si paseaza cartofii asa cum faci atunci cand prepari piure.
Citeste si: Maia naturala: cum faci maia pentru paine in casa
Citeste si: Șnițele de cartofi cu ceapă verde și cașcaval
Citeste si: Orez cu legume. Rețetă mănăstirească care te face să te lingi pe degete
Secretul consta in tipul de mustar folosit: alege un mustar iute, pentru a obtine un gust similar cu cel al maionezei cu ou. Uleiul de masline conteaza si el foarte mult; fiind mai gros, veo obtine o textura identica cu cea a maionezei cu ou.
La final, in functie de gust, poti adauga mustar suplimentar si zeama de lamaie, pentru a face maioneza de post mai acra. Poti suplimenta si continutul de sare, la nevoie.
Maioneza de post cu lapte de soia
Poti pregati si o maioneza de post mai speciala, de culoare alba. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 mililitri de ulei de masline, 200 mililitri lapte de soia, o lingura de mustar, zeama de la o jumatate de lamaie, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare: intr-un mixer adaugati pe rand uleiul, laptele de soia, mustarul, sucul de lamaie, sarea si piperul. Mixati foarte bine compozitia, incepand de la baza spre exterior. Dupa doar 30 de secunde veti observa cum ingredientele se vor transforma intr-o pasta omogena, de culoare alba.
Maioneza de post din pufuleti
Stiai ca poti face maioneza de post si din pufuleti? Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: o lingura de mustar iute, jumatate de punga de pufuleti, o jumatate de lamaie si 150 de mililitri de ulei de masline.
Inmoaie pufuletii in apa, dupa care lasa-i la scurs timp de cateva minute, pentru ca majoritatea apei sa iasa din ei. Ulterior pune-i intr-un mixer si adauga mustarul peste ei.
Incepe sa mixezi, adaugand treptat uleiul de masline. La final, cand obtii o compozitie omogena, adauga sucul de la jumatatea de lamaie dupa gust, pentru a acri maioneza de post. Pofta buna!