Chiftelute manastiresti de post! Te fac sa uiti de carne!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 03 aug 2017, 09:46

Reţeta este mai puţin întâlnită în cărţile de bucate (care rămân preponderent axate pe ingredientele de origine animală), dar este des preparată în mănăstiri şi în familiile ortodoxe din nordul Moldovei.

Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitură din orez”, aşa cum se regăseşte el în volumul „Mâncăruri şi dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină.

Ingrediente (pentru patru porţii):
Două căni de fasole boabe
 2-3 felii de franzelă
 O cană de orez
 O ceaşcă de ulei
 Două cepe
 5-6 căţei de usturoi
 Un morcov
 Un păstârnac
 Două frunze de dafin
 O legătură de mărar
 O legătură de pătrunjel
 50 grame de făină
 Sare, cimbru

(după gust)

Mod de preparare:
Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeama, pentru că o să vă trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuitată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate.
Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are).

Cititi continuarea pe kfetele.ro.