China amendează Ant Group a lui Jack Ma cu un miliard de dolari!

Author: Bogdan Frațilă

Cele mai importante autorități de reglementare financiară din China au amendat Ant Group - firma fintech fondată de miliardarul Jack Ma - cu 7,1 miliarde de yuani

Sursa: Captură YouTube

Cele mai importante autorități de reglementare financiară din China au amendat Ant Group - firma fintech fondată de miliardarul Jack Ma - cu 7,1 miliarde de yuani

Cele mai importante autorități de reglementare financiară din China au amendat Ant Group- firma fintech fondată de miliardarul Jack Ma- cu aproximativ 7,1 miliarde de yuani (994 milioane de dolari) pentru încălcarea normelor legate de protecția consumatorilor și guvernanța corporativă.
Ant Group a încălcat, de asemenea, reguli legate de "activitățile comerciale în domeniul bancar și al asigurărilor, al plăților, al luptei împotriva spălării banilor și al vânzărilor de fonduri", au precizat într-o declarație comună Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China, Banca Populară a Chinei și Administrația Națională de Reglementare Financiară.


"Vom respecta termenii sancțiunii cu toată seriozitatea și sinceritatea și vom continua să ne îmbunătățim în continuare guvernanța de conformitate", a declarat Ant Group într-un comunicat.

Ant Group este o filială a gigantului electronic Alibaba

Acțiunile Alibaba au crescut puternic vineri, investitorii părând să parieze că amenzile trasează o linie de demarcație în ceea ce privește represiunea de reglementare care a început în noiembrie 2020, când Ant Group a fost forțat să își suspende oferta publică inițială cu doar câteva zile înainte de lansare.

Acesta era pe cale să strângă 37 de miliarde de dolari și să devină cea mai mare vânzare de acțiuni din istorie.
Aceasta a marcat începutul unei campanii mai ample a guvernului chinez de a limita întreprinderile private din țară, care deveniseră prea puternice în ochii Partidului Comunist aflat la putere. În aprilie 2021, Alibaba a fost amendată cu 18,2 miliarde de yuani (2,5 miliarde de dolari)- un record pentru China- pentru că s-a comportat ca un monopol.

Guo Shuqing, șeful Partidului Comunist de la Banca Populară Chineză, a declarat în ianuarie agenției de presă de stat Xinhua că represiunea guvernului s-a încheiat în esență, deoarece acesta spera să stimuleze creșterea economică, locurile de muncă și competitivitatea Chinei în străinătate.
În aceeași lună, Ma a cedat controlul asupra Ant Group, după ce compania și-a petrecut ultimii doi ani modernizându-și afacerile, de la împrumuturi de consum la produse de asigurare, pentru a liniști autoritățile de reglementare.

De atunci, Alibaba a anunțat că intenționează să își divizeze activitatea în șase unități separate, fiecare dintre acestea fiind supravegheată de propriul director general și consiliu de administrație. Alibaba a declarat că speră că noua structură îi va permite să construiască companii mai agile, care ar putea crea mai multă valoare pentru investitori.
Separat, autoritățile de reglementare financiară din China au anunțat, de asemenea, o amendă de aproape 3 miliarde de yuani (415 milioane de dolari) pentru Tenpay, platforma de plăți online a Tencent (TCEHY), potrivit informațiilor postate vineri pe site-ul PBOC.

Actiunile ALIBABA explodeaza

Acțiunile listate în SUA ale filialei Ant, Alibaba Group (9988.HK), titanul comerțului electronic, au crescut cu 9% după anunțul PBOC. La începutul zilei, acțiunile sale din Hong Kong au urcat cu până la 6,4% după raportul Reuters, înainte de a renunța la unele câștiguri.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sancțiunea lui Ant deschide calea pentru ca firma fintech să obțină o licență de holding financiar, să caute să crească și, în cele din urmă, să își relanseze planurile de debut pe bursă. Administrația Națională de Reglementare Financiară (NFRA), un nou organism guvernamental subordonat Consiliului de Stat, este acum principalul organism de reglementare pentru a acorda Ant licența-cheie, potrivit surselor, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Pentru sectorul tehnologic mai larg, amenda marchează un pas cheie spre încheierea represiunii dureroase a Chinei asupra întreprinderilor private, care a început cu anularea IPO-ului Ant la sfârșitul anului 2020 și care a șters ulterior miliarde de dolari din valoarea de piață a mai multor companii.

Mișcările guvernului chinez de a "finaliza sancțiunile, de a-și clarifica așteptările și de a trasa limite clare de conformitate sunt esențiale pentru a stabiliza încrederea sectorului privat", a declarat Rukim Kuang, fondatorul companiei Lens Consulting, cu sediul la Beijing.

Citește și: Viitorul NFT-urilor explicat

Citește și: Alibaba dezvăluie modelul său de inteligență artificială generativă!

Citește și: TikTok este deținut de o companie chineză. Dar de ce nu există acolo?

 

Taguri: