China apelează la calm după ce Vladimir Putin a pus în alertă maximă descurajarea nucleară

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 nov 2022, 06:00

China apelează la calm după ce Putin a pus în alertă maximă descurajarea nucleară

Sursa: Facebook Wang Wenbin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Wang Wenbin, a transmis luni că toată lumea trebuie să rămână calmă și să evite agresiune, după ce Vladimir Putin a pus în alertă maximă descurajarea nucleară a Rusiei.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe Wang Wenbin a declarat luni că toate părțile ar trebui să rămână calme și să evite o escaladare ulterioară, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a pus în alertă maximă descurajarea nucleară a țării sale.

Wang Wenbin apelează la calm după ce Putin a pus în alertă maximă descurajarea nucleară

Vladimir Putin și-a apărat decizia spunând că aceasta se datorează declarațiilor agresive ale liderilor NATO și sancțiunilor economice împotriva Moscovei. Wang a reiterat punctul de vedere al Chinei că preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor ar trebui luate în serios. Îndepărtând duminică apelul de la Casa Albă adresat Chinei de a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, Wang a declarat că țara lui este întotdeauna de partea păcii și justiției și își decide poziția în baza meritelor situației.

Beijingul a refuzat până acum să condamne acțiunile lui Putin în Ucraina sau să le numească „invazii”.

Cu privire la sancțiunile economice occidentale împotriva Rusiei, Wang a spus că sancțiunile sunt implementate unilateral.

Citeste si: Avertismentul crunt al lui Traian Băsescu! Fostul președinte al României a spus adevărul despre butonul nuclear al lui Putin

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Suntem împotriva folosirii sancțiunilor pentru a rezolva probleme, cu atât mai mult împotriva sancțiunilor unilaterale fără un mandat internațional. China și Rusia vor continua cooperarea comercială regulată bazată pe spiritul respectului și egalității reciproce, egalității și beneficiilor reciproce”, a declarat Wang Wenbin.

SUA și aliații săi au luat măsuri în weekend pentru a exclude Rusia din sistemul de comunicații interbancare SWIFT („Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial”), un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere.

Ministerul chinez de externe a declarat mai devreme că, în viitor, China va continua să depună propriile eforturi pentru a promova o soluționare politică a problemei Ucrainei, iar abordarea Chinei este în contrast puternic cu abordarea unor țări care urmărește să creeze o criză și să beneficieze de pe urma acesteia.

Citeste si: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea intrarea Ucrainei în UE: "Este una dintre noi"

Potrivit spuselor lui Yang Jin, de la Academia Chineză de Științe Sociale, motivul pentru care China crede că Rusia are „preocupări legitime de securitate” este că  „am văzut cum NATO a acționat pentru a face presiuni asupra Rusiei și a distrus fosta Iugoslavie în trecut. Dacă nu ar fi existat aceste presiuni concrete de securitate și desfășurări militare ale NATO pe teritoriul Rusiei, Moscova nu ar fi fost nevoie să efectueze operațiuni militare atât de riscante pentru a răspunde amenințării NATO”. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, iar Putin și omologul său

chinez, Xi Jinping, s-au apropiat de-a lungul anilor. Putin s-a aflat la Beijing la începutul acestei luni pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 și a semnat un parteneriat strategic de anvergură, menit să contracareze influența SUA, spunând că cele două țări nu vor avea „nicio zonă interzisă de cooperare”.