China intră în lockdown climatic din cauza creșterilor exagerate de temperaturi: „Încetați toate activitățile în aer liber”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 apr 2023, 02:45

China intră în lockdown climatic din cauza creșterilor exagerate de temperaturi: „Încetați toate activitățile în aer liber”

Sursa: PixaBay - colaj KANAL D

În China, cel de-al doilea val de căldură din iulie a determinat guvernul să lanseze un lockdown climatic, forțând populația să stea în casă pentru a evita efectele și daunele provocate de căldură.

Vara aceasta se înregistrează temperaturi record în multe părți ale lumii, atingând și depășind, în unele cazuri, valori care nu au mai fost înregistrate de zeci de ani. Una dintre aceste țări este China, care se confruntă cu un val de căldură ieșită din comun, atingând până la 41 de grade în ultima săptămână.

China a intrat în lockdown climatic

[Sursa: PixaBay]

Serviciul Național de Meteorologie a emis recent o alertă roșie pentru 67 de orașe chineze unde temperaturile ar putea depăși 40 de grade în următoarele zile.

Citeste si: Prognoza meteo ANM joi, 28 iulie 2022: Vin ploile! Zonele în care vor fi furtuni și fulgere!

În alte 393 de orașe, tot din China, sunt așteptate temperaturi de 35 de grade sau mai mult.

Din cauza căldurii, guvernul chinez pare să fi lansat un fel de lockdown climatic pentru orașele aflate în alertă roșie. În acestea, se ordonă în mod expres „încetarea tuturor activităților în aer liber”, în timp ce oamenilor li se cere, de asemenea, „să acorde mai multă atenție prevenirii incendiilor”. Nu este încă clar cât timp va dura lockdown-ul și nici ce repercusiuni ar putea avea, mai ales dacă ne gândim că închiderea oamenilor în casă va duce la o creștere a cererii de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat casnice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Temperaturi de peste 41 de grade în China

Dintre toate țările lumii, China este cea mai dens populată și produce cea mai mare poluare globală.

Căldura excesivă care afectează aproape întreaga lume este în mare măsură legată de poluare. Acest lucru ar trebui să ajute la explicarea faptului că temperaturile din China au crescut foarte rapid și semnificativ în ultima perioadă.

Citeste si: Joe Biden ia în calcul introducerea stării de urgență climatice în SUA. Se propun noi zone eoliene offshore în Golful Mexic

Acesta este al doilea val de căldură (n.r.: în sensul a trei sau mai multe zile consecutive cu temperaturi atipice) din China în ultima lună, al doilea fiind între 5- 17 iulie. Efectul căldurii excesive din China se răsfrânge și asupra rețelei de electricitate, care este din ce în ce mai stimulată să folosească aparatele de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri și fabrici. În unele municipalități, iluminatul stradal a trebuit să fie oprit pentru a satisface cererea de energie electrică, în timp ce în altele, tarifele au fost majorate. Efectul căldurii atipice din China se revarsă, bineînțeles, și asupra agriculturii și irigării câmpurilor.