Ministerul chinez al Științei a anunțat luni că primul computer cuantic practic din China a fost livrat unui utilizator, pe care agenția nu l-a identificat, în urmă cu un an.
Sistemul Wuyan de 24 de qubiți, bazat pe tehnologia supraconductoare, a fost construit de Origin Quantum Computing Technology, o companie fondată în 2017 de doi dintre cei mai importanți fizicieni cuantici din țară, Guo Guoping și Guo Guangcan. Un qubit în lumea cuantică îndeplinește funcții asemănătoare biților din lumea digitală.
Odată cu instalarea la fața locului a sistemului Wuyan, China a devenit a treia țară, după Canada și Statele Unite, care a livrat un sistem complet de calculatoare cuantice unui client.
Unii sceptici au pus sub semnul întrebării momentul ales pentru acest anunț.
"Tehnologia cuantică are o prioritate ridicată pentru securitatea națională în China. Dacă ar fi fost ceva foarte important, mă îndoiesc că ar fi fost dezvăluit astfel în mod transparent de către autoritățile chineze", a explicat Weifeng Zhong, cercetător senior la Mercatus Center al Universității George Mason din
"Faptul că a fost amânat cu un an sugerează că acum își dau seama că nu este important pentru securitatea națională, așa că încearcă să îl folosească pentru a construi imaginea Chinei ca lider în domeniul tehnologiei într-un moment în care încearcă să își deschidă economia către restul lumii", a mai spus Zhong.
Pas important
Cu toate acestea, Hodan Omaar, analist senior de politici AI la Center for Data Innovation, un think tank care studiază intersecția dintre date, tehnologie și politici publice, din Washington, D.C.,
a susținut că anunțul arată că China a făcut un pas important în dezvoltarea sa cuantică."Depășirea provocărilor tehnice pe calea spre calculatoare cuantice la scară largă va depinde de capacitatea de a scala numărul de qubiți din sistemele cuantice, la fel cum calculatoarele clasice moderne au depins de creșterea numărului de tranzistori din cipurile supraconductoare", a declarat Omaar.
"Investiția în aplicații de calcul cuantic pe termen scurt ajută la susținerea dezvoltării cazurilor de utilizare a tehnologiei pe termen mai lung, contribuind astfel la îmbunătățirea competitivității", a adăugat ea.
Skip Sanzeri, co-fondator și COO al QuSecure, un producător de soluții de securitate cuantică din San Mateo, California, a calificat anunțul drept "formidabil", deoarece China declară că are un computer cuantic complet funcțional, deși numărul de qubiți este redus.
"Cu toate acestea, corecția erorilor și reducerea zgomotului sunt doi factori importanți pentru a ne asigura că un computer cuantic poate procesa date și poate oferi aplicații pe care ne putem baza", a declarat Sanzeri.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Înfrângerea unei tendințe
Sistemul Wuyan pare să fie la egalitate cu alte sisteme de pe piață, a remarcat Heather West, analist senior de cercetare la IDC', o companie internațională de cercetare de piață.
"Faptul că au vândut un sistem de 24 de qubiți cuiva nu este atât de diferit de ceea ce vedem în alte părți ale lumii", a spus West.
Livrarea unui sistem autonom precum Wuyan este de fapt în contradicție cu tendința actuală de pe piață.
"Majoritatea computerelor cuantice pe care oamenii le accesează în prezent sunt accesate prin intermediul cloud-ului", a explicat Doug Finke, analist la Global Quantum Intelligence, o firmă internațională de informații de piață.
"Acest computer Wuyan este livrat unui client într-o situație on-premise", a mai spus Finke. "On-premise are o mulțime de dezavantaje. Trebuie să vă faceți griji cu privire la întreținere. Trebuie să vă faceți griji cu privire la piesele de schimb. Trebuie să vă faceți griji cu privire la calibrare".
"În plus", a continuat el, "inovația în domeniul calculului cuantic este atât de rapidă încât acestea devin învechite în aproximativ doi ani. Așa că puțini oameni doresc un computer cuantic la fața locului. Ei se simt mult mai confortabil cu cloud-ul."
Citește și: De ce se evaporă locurile de muncă în tehnologie si IT?
Citește și: Samsung Galaxy S23, S23+ sau S23 Ultra? Afla ce ti se potriveste
Citește și: Smartphone, TV, PC, Inteligenta artificiala- cum vor arata in 2023?