China a declarat, vineri, că va pune capăt cooperării cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv schimbările climatice, eforturile de combatere a drogurilor și discuțiile militare, în timp ce relațiile dintre cele două țări se prăbușesc din cauza insulei Taiwan.
China oprește colaborarea cu SUA pe mai multe domenii
Beijingul a reacționat cu furie la o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, teritoriu revendicat, și pe care a promis să o recucerească, cu forța dacă este necesar.
Începând de joi, a încercuit insula democratică autoguvernată cu o serie de exerciții militare uriașe care au fost condamnate în mod categoric de Statele Unite și de alți aliați occidentali.
Vineri, ministrul de externe al acestei țări a ripostat și mai mult la adresa Statelor Unite, suspendând discuțiile și cooperarea cu privire la mai multe acorduri dintre cele două țări, inclusiv
Nancy Pelosi, care a fost, de asemenea, lovită de sancțiuni din partea Beijingului pentru această vizită, și-a apărat călătoria în Taiwan, afirmând vineri că Washingtonul „nu va permite” Chinei să izoleze insula.
Taiwanul a condamnat, de asemenea, răspunsul furibund al Beijingului la vizită, premierul Su Tseng-chang făcând apel la aliați să aplice presiuni pentru detensionare.
„Noi nu ne așteptam ca vecinul rău de alături să își arate puterea la ușa noastră și să pună în pericol în mod arbitrar cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exercițiile sale militare”, a declarat el reporterilor.
Exercițiile militare ale Beijingului continuă până duminică
Beijingul a declarat că exercițiile sale militare vor continua până duminică la prânz, iar Taipei a raportat că avioane de luptă și nave chinezești au traversat vineri dimineață „linia mediană”, care trece strâmtoarea Taiwan.
„Începând cu ora 11 dimineața, mai multe loturi de avioane de luptă și nave de război chineze au efectuat exerciții în jurul strâmtorii Taiwan și au traversat linia mediană a acesteia”, a declarat Ministerul Apărării din Taipei, într-un comunicat.
Exercițiile Chinei au implicat un „asalt cu putere de foc de rachete convenționale” în apele de la est de Taiwan, a precizat armata chineză.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Televiziunea de stat CCTV a relatat că rachete chinezești au zburat direct deasupra Taiwanului.
Citeste si: Ultima oră! Taiwanul a tras mai multe rachete de semnalizare, pentru a alunga drone chineze
Pe insula chineză Pingtan, turiștii locali au lăudat cu mândrie puterea militară a țării lor împotriva vecinului său mult mai mic.
„Patria noastră este puternică. Nu ne este teamă de un război cu Taiwan, cu SUA sau cu orice altă țară din lume”, a declarat pentru AFP Liu, un turist de 40 de ani din provincia Zhejiang.
„Sperăm să unificăm Taiwanul în curând. Nu ne este frică de nimeni”, a adăugat el.
Statele Unite ale Americii, indignate de intensitatea exercițiilor Beijingului
Amploarea și intensitatea exercițiilor au declanșat indignarea în Statele Unite și în alte democrații.
„Aceste acțiuni provocatoare reprezintă o escaladare semnificativă”, a declarat Blinken, după discuțiile cu miniștrii de externe din Asia de Sud-Est la Phnom Penh.
„Adevărul este că vizita purtătorului de cuvânt a fost pașnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporționat și escaladat”, a adăugat el.
Japonia a depus o plângere diplomatică oficială împotriva Beijingului, întrucât se crede că cinci dintre rachetele chineze au aterizat în zona sa economică exclusivă.
Și Australia, care are o relație dificilă cu China, cel mai mare partener comercial al său, a condamnat exercițiile ca fiind „disproporționate și destabilizatoare”.
Manevrele au loc de-a lungul unora dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume, folosite pentru a disemina aprovizionarea globală cu semiconductori și echipamente electronice vitale produse în Asia de Est.