China pentru sistemul propriu - Are de gand sa colaboreze cu Rusia?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 04 dec 2023, 00:25

China a provocat agitație cu o "inițiativă de pace" privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei!

Sursa: Captură YouTube

China a provocat agitație cu o "inițiativă de pace" privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei!

China a provocat agitație cu o "inițiativă de pace" privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este țara pregătită să crească presiunea asupra Kremlinului? Există multe indicii care sugerează că documentul servește în primul rând propriile interese.
Era sigur că va atrage atenția atunci când șeful diplomației chineze, Wang Yi, a anunțat la Conferința de Securitate de la Munchen, în urmă cu o săptămână, că va prezenta "un plan de pace pentru Ucraina".

O posibilă mică rază de speranță în oribilul război de agresiune al Rusiei, care durează de un an.
Deși impulsul a fost întâmpinat în mare parte cu scepticism, există și politicieni europeni plini de speranță. Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să călătorească la Beijing la începutul lunii aprilie. El spune că faptul că China este angajată în favoarea păcii este un lucru bun. China trebuie să ajute la exercitarea de presiuni asupra Rusiei, spune el.
Acesta este tocmai punctul nevralgic, chiar dacă lăsăm deoparte pentru moment ambițiile proprii ale conducerii statului și partidului chinez: Va pune serios presiune asupra Rusiei? Și dacă da, sub ce formă?

China are nevoie de sprijinul lui Putin

Conducerea chineză nu a condamnat niciodată războiul. Războiul de agresiune al Rusiei nu este în interesul Chinei, dar parteneriatul cu Rusia nu are, de asemenea, frontiere.

Comerțul dintre cele două țări a crescut de când a început războiul, în parte din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. În prezent, China beneficiază de gaze și petrol ieftine. Iar acum au fost lansate acuzații că China ar putea furniza arme Rusiei. există multe indicii că presiunea asupra conducătorului rus Vladimir Putin din partea Chinei nu va fi remarcabilă. Mai degrabă, presiunea chineză pare să facă parte dintr-un plan mai amplu care vizează consolidarea poziției de putere geopolitică a Chinei ca un contra-model al ordinii mondiale occidentale- iar pentru asta, de asemenea, liderul de stat și de partid Xi Jinping
are nevoie de bunul său prieten Putin.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

"Soluția chineză pentru un sistem social mai bun"

Doar recent, la începutul lunii februarie, Xi a ținut un discurs principal care este o declarație de război împotriva SUA și a Occidentului. Și ar trebui văzut și în contextul actualului impuls pentru o "soluție politică la criza ucraineană", așa cum numește conducerea statului războiul.

Mesajul lui Xi: "modernizarea este egală cu occidentalizarea" este un mit. Există "o soluție chineză pentru căutarea de către umanitate a unui sistem social mai bun." Destinatarul acestui mesaj este Sudul global. Pentru Alexander Gabuev, de la Carnegie Endowment for International Peace, este mai mult decât clar: "China face această propunere de pace pentru a se prezenta ca singura putere mondială cu adevărat interesată de pace. Propunerea este formulată în cuvinte foarte slabe care, cel mai probabil, nu sunt utile, dar acest plan va convinge Sudul global că partea chineză, este singura interesată de pace".

În documentul privind Ucraina, există o formulare care stă la baza strângerii rândurilor între Xi Jinping și Vladimir Putin în competiția sistemică. Se spune, de exemplu, că interesele legitime de securitate ale tuturor statelor trebuie să fie luate în serios. China se referă astfel la argumentul Rusiei că trebuie să se apere singură- împotriva SUA și împotriva NATO. este narațiunea pe care China a adoptat-o de la Rusia, spune Angela Stanzel de la Stiftung Wissenschaft und Politik. Este narațiunea pe care China a adoptat-o de la Rusia", spune Angela Stanzel, de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, și anume că SUA sunt de vină pentru amenințarea la adresa securității Rusiei și că, prin urmare, Rusia are dreptul de a-și apăra securitatea, și anume invazia Ucrainei.

Citește și: Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international

Citește și: Scholz si Biden- Ce au facut liderii de stat in ultima lor intalnire?

Citește și: SUA va desemna Wagner drept grup criminal transnațional!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.