China tocmai a oprit exportul a două minerale de care au nevoie producătorii de cipuri din lume

Autor: Bogdan Frațilă

Exporturile chineze de două minerale rare esențiale pentru fabricarea semiconductorilor au scăzut la zero în august

Sursa: PixaBay

Exporturile chineze de două minerale rare esențiale pentru fabricarea semiconductorilor au scăzut la zero în august

Exporturile chineze de două minerale rare esențiale pentru fabricarea semiconductorilor au scăzut la zero în august, la o lună după ce Beijingul a impus restricții asupra vânzărilor în străinătate, invocând securitatea națională.
China produce aproximativ 80% din galiu și aproximativ 60% din germaniu la nivel mondial, potrivit Alianței pentru materii prime critice, dar luna trecută nu a vândut niciunul dintre aceste elemente pe piețele internaționale, potrivit datelor vamale chineze publicate miercuri.

În luna iulie, țara a exportat 5,15 tone de produse forjate din galiu și 8,1 tone de produse forjate din germaniu.
Întrebat despre lipsa exporturilor de luna trecută, He Yadong, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că departamentul a primit cereri de la companii pentru a exporta cele două materiale. Unele cereri au fost aprobate, a spus el, fără a da detalii.

Restrictii

Restricțiile sunt un indiciu al voinței aparente a Chinei de a riposta la controalele la export ale SUA, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea economică, în timp ce un război tehnologic se află în fierbere.
A doua economie ca mărime din lume se confruntă deja cu o cerere internă slabă și cu o criză imobiliară. Luna trecută, exporturile țării au suferit cea mai mare scădere din ultimii trei ani, dând o nouă lovitură redresării sale șovăitoare.


Analiștii spun că restricționarea exporturilor este o "sabie cu două tăișuri" care poate afecta economia chineză și poate accelera mutarea lanțurilor de aprovizionare în afara țării.
Este posibil ca China să fie liderul industriei de producție a celor două elemente, dar există producători alternativi, precum și înlocuitori disponibili pentru ambele materiale, au declarat analiștii Eurasia Group într-un raport de cercetare din iulie.Impactul prăbușirii exporturilor se resimte deja acasă.
Prețurile pentru galiu au scăzut în China, deoarece controalele la export au dus la acumularea de stocuri.
Joi, prețul spot al galiului se situa la 1.900 de yuani (260 de dolari) pe tona metrică, în scădere cu aproape 20% față de începutul lunii iulie, potrivit informațiilor de la Shanghai Metal Market.
Între timp, prețul spot al germaniului a crescut ușor din cauza ofertei limitate, ajungând joi la 10.050
yuani (1.376 dolari) pe tona metrică.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este nevoie de permisiune

În iulie, Beijingul a declarat că cele două elemente, care sunt folosite într-o varietate de produse, inclusiv cipuri de calculator și panouri solare, vor fi supuse unor controale la export pentru a proteja "securitatea și interesele naționale" ale țării.
Începând cu 1 august, exportatorii vor trebui să solicite o permisiune specială pentru a le expedia în afara țării.
Măsura a intensificat un război tehnologic cu Statele Unite pentru a afla cine are acces la tehnologia avansată de fabricare a cipurilor, care este vitală pentru orice, de la smartphone-uri și mașini care se conduc singure până la fabricarea de arme.
În octombrie anul trecut, administrația Biden a dezvăluit un set de controale la export care interzic companiilor chineze să cumpere cipuri avansate și echipamente de fabricare a cipurilor fără licență.
Dar pentru ca campania Washingtonului să aibă succes, trebuiau să participe și alte țări. Japonia și Olanda s-au alăturat efortului la începutul acestui an, ceea ce a redus și mai mult exporturile de cipuri către China.
Beijingul a ripostat prin lansarea unei anchete privind securitatea cibernetică a producătorului american de cipuri Micron în aprilie, înainte de a-i interzice să vândă către companiile chineze care lucrează la proiecte de infrastructură cheie.
Este posibil ca Washingtonul să impună mai multe restricții privind cipurile după ce Huawei a introdus luna trecută smartphone-ul Mate 60 Pro, provocând unde de șoc în lumea tehnologiei.
Modelul este alimentat de un cip avansat, care a fost creat în ciuda sancțiunilor americane menite să taie gigantului tehnologic chinez accesul la astfel de tehnologii.
Lansarea modelului Mate 60 Pro a "creat o presiune politică" pentru ca Statele Unite să intensifice sancțiunile împotriva Huawei și Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), producătorul chinez de cipuri despre care se crede că a realizat semiconductorul, au scris analiștii Jefferies într-o notă de cercetare de luni.
"Ne așteptăm ca Biden să se concentreze pe înăsprirea interdicției [privind cipurile] împotriva Chinei în trimestrul al patrulea", au adăugat aceștia.

Citește și: Rusia reduce exporturile de benzină și motorină pentru a atenua criza!

Citește și: Toshiba este gata să se delisteze în Japonia după 74 de ani pe bursa!

Citește și: Albania: cum una dintre cele mai corupte țări din Europa abordează criminalitatea