China - un risc greu de calculat pentru toti

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 oct 2022, 11:02

China e plina de încredere în sine și de putere de piață, UE prea dependenta de ea!

Sursa: PixaBay

China e plina de încredere în sine și de putere de piață, UE prea dependenta de ea!

China e plina de încredere în sine și de putere de piață. În UE, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari, deoarece dependența față de Republica Populară este mare în multe domenii. Germania, în special, este considerată vulnerabilă.

Ultima încercare a europenilor de a pune presiune asupra omului forte al Chinei s-a soldat cu o aterizare forțată. Asta se întâmpla la începutul lunii aprilie, când distrugerile Rusiei în Ucraina tocmai atinseseră apogeul. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dorit să încheie un pact cu Xi Jingping. Șeful statului și liderul partidului ar fi trebuit să fie de partea UE și să ia o poziție clară împotriva lui Vladimir Putin. Asta a mers foarte prost. Xi l-a respins pe șeful Comisiei.

Von der Leyen a încercat apoi să salveze situația. La urma urmei, a spus ea, a fost clar că "dacă China nu sprijină sancțiunile Europei, ar trebui cel puțin să nu le submineze".

În caz contrar, China ar "pierde masiv prestigiul în Europa". Xi nu a părut impresionat. El nu s-a opus lui Putin- dar a recomandat ca europenii să devină mai puțin dependenți de SUA.

China e plina de încredere în sine și de putere de piață, UE prea dependenta de ea!
[Sursa: PixaBay]

Reorganizarea relațiilor cu China

De atunci, cel târziu, la Bruxelles a devenit clar că UE trebuie să își reorganizeze relațiile cu China. Omul puternic de la Beijing nu se va lăsa păcălit, nici măcar de agresiunea lui Putin- și de aceea legăturile economice strânse sunt considerate acum un risc abia calculabil. Litiul și pământurile rare vor fi în curând mai importante decât petrolul și gazele naturale", a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European de la Strasbourg, cinci luni mai târziu.

Singura problemă este că China domină aproape întreaga piață din acest sector. "Trebuie să evităm să cădem din nou într-o dependență, așa cum se întâmplă acum cu gazele și petrolul."

"Xi nu se ferește de război"

Aproape 90% din resursele rare din lume sunt prelucrate în China. Piața internă a UE este dependentă de produsele primare. Prin urmare, experții din grupurile de reflecție au ascultat cu atenție fiecare cuvânt, fiecare clauză subordonată din discursul lui Xi la Congresul Partidului Comunist. "Discursul ar trebui să îngrijoreze profund elitele economice germane și europene", spune expertul în China Tim Rühlig de la Consiliul German pentru Relații Externe. Pentru că Xi a spus clar că nu va renunța la Taiwan și că va folosi forța dacă va fi necesar. "Xi nu se ferește de război".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Industriile auto și chimice depind de China

Dacă SUA vor reacționa apoi militar este încă un semn de întrebare pentru unii. Ceea ce este sigur este că, în cazul oricărei agresiuni militare a Chinei împotriva Taiwanului, vor exista sancțiuni economice severe, cel puțin la fel de severe ca cele împotriva Rusiei. Germania ar fi cea mai afectată. Nicio țară din UE nu este la fel de dependentă de comerțul cu China ca Germania. Rühlig consideră că întregul model de afaceri al marilor companii germane este amenințat. "Acest lucru nu se datorează nicidecum faptului că întreaga economie germană depinde de China", spune expertul în China. "Dar și industriile centrale, în special sectorul auto și industria chimică."

China e plina de încredere în sine și de putere de piață, UE prea dependenta de ea!
[Sursa: PixaBay]

Volkswagen se bazează pe contacte bune la Beijing

Compania chimică BASF investește în prezent zece miliarde de euro în China, ceea ce este considerat un angajament aproape fără precedent în istoria companiei. Volkswagen, de asemenea, continuă să se bazeze pe bunele contacte cu Beijingul. Volkswagen vinde 40% din toate mașinile noi din Republica Populară. Chiar dacă creșterea Chinei încetinește, piața auto de acolo și-a revenit mai bine după pandemia Corona decât alte regiuni comparabile din lume. Cel mai recent, s-a înregistrat o creștere de 15% a înmatriculărilor de mașini noi în China.Pentru conducerea VW, aceasta este o invitație de a continua ca și până acum. Nici măcar rapoartele privind munca forțată în taberele pentru uiguri, a căror localizare în apropierea unităților de producție Volkswagen a fost dovedită prin imagini din satelit, nu pot să le stingă bucuria celor de la Wolfsburg de a face afaceri bune. "Este vorba de a ne duce valorile în lume", a declarat directorul general al VW, Oliver Blume, pentru "Bild am Sonntag" la începutul lunii septembrie- "și în China, și în regiunea uigură".

Citeste si: UE aduce sancțiunile împotriva Iranului

Citeste si: Industria de apărare din Europa are miliarde in plus acum! Afla de ce?

Citeste si: Greva muncitorilor francezi ar fi o problema în domeniul energiei?

 

Taguri: