China va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,2% pentru 2023!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 dec 2023, 01:20

China a stabilit un obiectiv oficial de creștere economică de aproximativ 5% pentru 2023 în timp ce încearcă să revigoreze a doua cea mai mare economie a lumii

Sursa: PixaBay

China a stabilit un obiectiv oficial de creștere economică de aproximativ 5% pentru 2023 în timp ce încearcă să revigoreze a doua cea mai mare economie a lumii

China a stabilit un obiectiv oficial de creștere economică de "aproximativ 5%" pentru 2023, în timp ce încearcă să revigoreze a doua cea mai mare economie a lumii după un an de creștere slabă din cauza măsurilor împotriva pandemiei. De asemenea, își va extinde bugetul pentru apărare cu 7,2%, marcând o ușoară creștere față de creșterea din anul precedent. Ambele cifre pentru anul viitor au fost făcute publice la deschiderea adunării anuale a Congresului Național al Poporului (CNP), organul legislativ al țării, care atrage aproape 3.000

de delegați la Beijing pentru următoarele opt zile.

"Economia Chinei înregistrează o redresare constantă și demonstrează un potențial vast și un impuls pentru o creștere viitoare", a declarat premierul demisionar Li Keqiang în fața delegaților, în timp ce a prezentat duminică, la deschiderea congresului, un raport privind activitatea guvernului.
Economia a adăugat peste 12 milioane de locuri de muncă în mediul urban anul trecut, iar rata șomajului urban a scăzut la 5,5%, potrivit raportului de lucru, care a subliniat accentul pus de China pe asigurarea unei creșteri stabile, a ocupării forței de muncă și a prețurilor pe

fondul inflației globale și a stabilit obiectivul privind PIB-ul.
China a dezvăluit, de asemenea, bugetul său militar anual pentru 2023, care va crește cu 7,2%, la aproximativ 1.550 miliarde de yuani (224 miliarde de dolari), într-un proiect de raport bugetar publicat duminică dimineață.
Majorarea cheltuielilor marchează al doilea an consecutiv în care creșterea anuală a cheltuielilor militare depășește 7% și depășește creșterea de 7,1% de anul trecut, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice și a unei curse regionale a înarmării.
Ca și în alți ani recenți, cifra rămâne mult sub expansiunea de două cifre, semnificativă din punct de vedere simbolic.
"Forțele armate ar trebui să intensifice antrenamentul și pregătirea militară în toate domeniile, să dezvolte noi orientări strategice militare, să aloce mai multă energie antrenamentului în condiții de luptă și să depună eforturi bine coordonate pentru a consolida activitatea militară în toate direcțiile și domeniile", se arată în raportul de lucru al lui Li.

Obiectivul privind PIB-ul și cheltuielile militare sunt printre cele mai atent urmărite în cadrul lucrărilor din ziua de deschidere, cifra privind obiectivul privind PIB-ul fiind monitorizată în special în acest an, în condițiile în care China iese din politica sa de "zero-Covid zero", care o secătuiește din punct de vedere economic. Noua cifră pare modestă față de ceea ce unii analiști au prezis că ar putea fi un obiectiv mai robust pentru anul viitor.

Reuniunea CNP este un eveniment politic anual cheie, care are loc în paralel cu o întâlnire a celui mai important organism consultativ politic al Chinei, evenimentele fiind cunoscute împreună sub numele de cele două sesiuni.

Redresarea economică

PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3% în 2022, ratând cu mult obiectivul oficial de "aproximativ 5,5%", în principal din cauza restricțiilor prelungite ale Covid.

A fost a doua cea mai mică rată de creștere anuală din 1976, după cea din 2020- când focarele inițiale de Covid aproape că au paralizat economia.
În decembrie, după ce Partidul Comunist a pus capăt brusc politicii sale de zero Covid, un val masiv de infecții a cuprins întreaga țară, aruncând lanțurile de aprovizionare și fabricile în haos. Dar perturbările au început să se estompeze în ianuarie, iar redresarea economică a luat viteză luna trecută.
Datele oficiale publicate miercuri au arătat că fabricile din China au avut în februarie cea mai bună lună din ultimii aproape 11 ani, subliniind cât de rapid și-a revenit activitatea economică după încheierea valului de ieșire din Covid. De asemenea, industriile serviciilor și construcțiilor au avut cea mai bună performanță din ultimii doi ani.
Moody's Investors Service și-a majorat între timp prognoza de creștere economică a Chinei la 5% atât pentru 2023, cât și pentru 2024, față de 4% anterior, citând o revenire mai puternică decât se aștepta pe termen scurt.
Analiștii au prezis o cale dificilă de redresare pentru China, pe fondul vânturilor negative la nivel mondial, ceea ce s-ar putea să se fi reflectat și în ținta conservatoare pentru 2023, de "aproximativ 5%", anunțată duminică. Economia mondială va continua să slăbească în acest an, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor și războiul Rusiei din Ucraina continuă să cântărească asupra activității, a estimat Fondul Monetar Internațional în ianuarie. Creșterea globală va încetini probabil de la 3,4% în 2022 la 2,9% în 2023. China urmează să publice marți datele privind importurile și exporturile pentru primele două luni ale acestui an, ceea ce va oferi o imagine asupra cererii pentru comerțul global.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cheltuielile militare

Creșterea de 7,2% a cheltuielilor planificate pentru apărare marchează prima dată în ultimul deceniu când rata de creștere a bugetului a crescut timp de trei ani consecutivi, în timp ce Beijingul continuă să își modernizeze și să își consolideze armata, afirmând în același timp presiunea asupra Taiwanului- democrația insulară autonomă pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca fiind a sa, deși nu a condus-o niciodată.
În prezent, China controlează cea mai mare flotă navală din lume ca mărime și continuă să își dezvolte flota de submarine nucleare și avioane de luptă invizibile. Bugetul militar a crescut cu 7,1%, ajungând la 1.450 de miliarde de yuani în 2022, față de 6,8% în anul precedent. Ultimul an în care cheltuielile anuale de apărare ale Chinei au crescut cu două cifre a fost 2015. Mărimea bugetului din acest an este mai mult decât dublă față de cea de acum zece ani.

Citește și: Warren Buffett vinde o portie mare din gigantul de cipuri TSMC!

Citește și: SUA evaluează piloții din Ucraina pentru Avioane de vanatoare F-16!

Citește și: Peste 160 000 protestează împotriva reformei judiciare in Israel!