China vrea o extindere militara si economica! Dar, ce inseamna asta?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 dec 2023, 00:05

La Beijing s-a deschis Congresul Național al Poporului. Conducerea planifică cheltuieli militare mai mari și se așteaptă la o creștere economică moderată

Sursa: PixaBay

La Beijing s-a deschis Congresul Național al Poporului. Conducerea planifică cheltuieli militare mai mari și se așteaptă la o creștere economică moderată!

La Beijing s-a deschis Congresul Național al Poporului. Conducerea planifică cheltuieli militare mai mari și se așteaptă la o creștere economică moderată. Șeful statului, Xi, dorește să fie confirmat din nou în funcție.
În timp ce liderii de vârf ai Partidului Comunist mărșăluiesc înăuntru, cei 3.000 de delegați aplaudă în ritmul muzicii de defilare. În față se află secretarul general Xi Jinping, cel mai puternic om din stat de la dictatorul de lungă durată Mao Zedong încoace.

Xi Jinping va încerca să obțină confirmarea pentru un al treilea mandat de șef al statului la acest Congres Național al Poporului. În ciuda abolirii aproape tuturor regulilor de coviltir din țară, toată lumea din sală poartă mască, cu excepția liderilor de vârf.
Totul este perfect orchestrat în Marea Sală a Poporului. După intonarea imnului național chinez, Li Keqiang, care este încă prim-ministru, își prezintă raportul de activitate. Se așteaptă ca economia Chinei să crească cu aproximativ cinci procente în acest an, acesta este obiectivul guvernului comunist.
Premierul Li Keqiang a încercat să răspândească optimismul. China va crea anul acesta douăsprezece milioane de noi locuri de muncă în orașe și va reduce șomajul, potrivit raportului său de activitate. Cererea internă urmează să fie crescută.

Politica de Covid zero și-a lăsat amprenta

Obiectivul de creștere de cinci procente este relativ modest pentru Republica Populară, care a avut rate de creștere de două cifre timp de decenii.

Dar economia este adânc în criză, sectorul imobiliar puternic îndatorat este o problemă permanentă, la fel ca și șomajul în rândul tinerilor. Anul trecut, China a raportat o creștere economică de numai trei procente, cel mai slab rezultat din ultimele decenii. Astfel, obiectivul anual de 5,5 la sută pentru 2022 a fost clar ratat.
Cei aproape trei ani de politici de "zero la sută", cu blocaje dure și granițe în mare parte închise, și-au lăsat amprenta- la fel ca și sfârșitul nepregătit al acestor măsuri în decembrie.
Premierul Li Keqiang a vorbit despre problemele și provocările din cauza Covidiei- dar nu a abordat protestele din noiembrie, precum și condițiile uneori haotice și numeroasele decese după ce virusul s-a răspândit necontrolat. anul trecut, a spus el, au existat mai multe provocări neașteptate din țară și din străinătate pentru economia din China- de exemplu, pandemia. "Sub conducerea puternică a Comitetului Central al Partidului, am coordonat eficient prevenirea și controlul pandemiei și am gestionat dezvoltarea economică și socială", a declarat Li Keqiang.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bugetul militar va crește cu 7,2%

Din nou și din nou, premierul a lăudat activitatea Partidului atotputernic condus de Xi Jinping.

De asemenea, el a făcut apel la extinderea forțelor armate pentru a le întări pregătirea de luptă și pentru a-și îmbunătăți capacitățile militare.China intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 7,2% în acest an, potrivit proiectului de buget. Această creștere este privită cu îngrijorare la nivel internațional. Printre altele, pentru că guvernul comunist amenință în mod regulat Taiwanul cu războiul. în discursul său, premierul a făcut din nou apel la unificarea cu Taiwanul. Conducerea statului și a partidului consideră insula guvernată în mod democratic ca fiind o parte separată a țării, deși Taiwanul nu a făcut niciodată parte din Republica Populară.
Li Keqiang, în vârstă de 67 de ani, se va retrage după Congresul Poporului. El va fi înlocuit după zece ani de fostul secretar al Partidului de la Shanghai și confidentul lui Xi Jinping, Li Qiang. confirmarea planificată a lui Xi Jinping de către Congresul Național al Poporului pentru un al treilea mandat de șef de stat încalcă normele. Anterior, după două mandate și zece ani, era sfârșitul liniei în fruntea statului și a partidului. Bazele extinderii puterii lui Xi Jinping au fost puse de Congresul Partidului Comunist de anul trecut. Pe lângă noua echipă de conducere, în cadrul reuniunii Congresului Național al Poporului sunt aprobate și decizii economice și politice importante. Delegații, legitimați nedemocratic, se vor reuni timp de aproximativ o săptămână, începând de astăzi. În acest an, doar câteva mass-media din țările guvernate democratic au fost admise la deschidere. De asemenea, cererile ARD au fost respinse fără explicații.

Citește și: Noi revolte după un accident de tren din Atena!

Citește și: Warren Buffett vinde o portie mare din gigantul de cipuri TSMC!

Citește și: Masinile pe benzina si diesel interzise dupa 2035? Germania refuza initiativa