Chirie sau propria locuinţă - află avantaje şi dezavantaje

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 16 ian 2019, 15:43

A cumpăra o casă sau a nu cumpăra… aceasta este întrebarea. Ambele opţiuni au plusuri şi minusuri. Cel mai bine este să te gândeşti ce stil de viaţă ai sau vei avea în următorii ani şi să îţi adaptezi decizia în funcţie de viaţa ta şi ceea ce urmează să faci.

Nici pomeneală să te iei după Popescu sau Ionescu, care au făcut fiecare câte un credit şi au luat câte o casă făţoasă, aşa cum ţi-ai dori şi tu (dar tu nu ai familie, cum au ei, copii care trebuie să meargă anii următori la o şcoală anume).

Stabilitatea nu este mereu ceva dezirabil

Stabilitatea unei locuinţe permanente, să zicem moştenite, nu este mereu ceva de invidiat. Poate că apartamentul respectiv este într-o zonă a oraşului săracă şi nesigură, prost legată la infrastructură şi nici pus la vânzare nu face cine ştie cât. Ţine cont că a fi proprietar nu este mereu o binecuvântare şi poate să fie chiar o mare bătaie de cap.

În România, ţara europeană cu cel mai mare număr de proprietari de locuinţe sau în curs de a deveni proprietari, este cazul să discutăm despre bune şi rele în ceea ce priveşte chiria şi calitatea de proprietar.

Ce să iei în calcul atunci când decizi

Aşadar, alegerea de a cumpăra sau de a închiria o locuinţă, trebuie să aibă la bază stilul de viaţă. Dacă tu şi jumătatea ta veţi trăi într-o altă ţară în următoarea perioadă are sens să cumpăraţi ceva?

Dacă suma de care dispuneţi pentru avansul unui credit nu este foarte mare şi nu vă permiteţi decât o locuinţă sub standardele de viaţă la care sunteţi obişnuiţi, oare nu ar fi mai bine să aşteptaţi? Dacă veţi avea un copil oare nu este mai bine să cumpăraţi, totuşi, ceva, pentru că un copil are nevoie de stabilitate?

Toate acestea sunt întrebări de analizat, iar decizia este bine să fie luată în funcţie de nişte parametri: stabilitatea în următoarea perioadă, posibilitatea de creditare şi nivelul veniturilor voastre cumulate, planuri de viaţă (veţi avea un copil? doi sau trei?) etc.

Dacă vreţi să petreceţi următorul deceniu într-un singur oraş şi să începeţi să construiţi o familie, poate că este mai bine să cumpăraţi ceva. Dacă unul din voi sau amândoi sunteţi eligibili pentru creditul ipotecar, dacă vreţi să vă alegeţi cu un bun căruia să îi crească valoarea şi amândoi sunteţi de acord că achiziţionarea locuinţei e decizia cea bună, atunci nu mai aşteptaţi.

Mergeţi la bancă şi cereţi o simulare de credit. Ce mai trebuie să ştiţi este că se face o asigurare obligatorie la locuinţă, cheltuială care este inclusă în pachetul de creditare.

Avantaje de chiriaş

Dacă eşti chiriaş, beneficiezi de mobilitatea şi de libertatea asociate acestui statut. Da, chiria este un cost pierdut, nu duce la nimic în termeni de construcţie a unei averi, dar poţi pleca oricând, oriunde, mai ales dacă închei contractul pe termen scurt şi apoi îl reînnoieşti (numai dacă îţi place locul).

Dacă eşti chiriaş, cheltuielile sunt mult mai mici decât dacă ai plăti deja nişte rate şi ai avea de întreţinut casa ori apartamentul propriu. Deci poţi strânge nişte bani pentru mai târziu. Nu ai nici impozit de plătit pentru casă, nici asigurare.

Proprietarul repară ce e de reparat şi uneori o locuinţă închiriată are şi nişte amenajări cochete sau se află într-un loc minunat din oraş, spre deosebire de apartamentul pe care ţi l-ai permite, dar care să află departe. Poate chiria o poţi adăuga la cheltuielile firmei şi să îţi fie dedusă (dacă ai o firmă).

Dezavantajele statului în chirie

Problema cu statutul de chiriaş este instabilitatea (proprietarul poate decide că vrea să vândă şi atunci trebuie să cauţi altă locuinţă). Apoi nu prea poţi face nimic prin casă pentru a o personaliza (nu poţi găuri pereţii ca să pui nişte tablouri aduse de acasă), nu prea ai control nici asupra sumei. La reînnoirea contractului, proprietarul poate cere mai mult.

Avantajul în a fi proprietar

Dacă decizi să devii proprietar, vei avea, pe termen lung liniştea că ai acum casa ta, că eşti în siguranţă. Mândria de a fi posesorul unui loc al tău e ceva puternic. Casa se apreciază pe piaţă şi este o bună investiţie. Acum poţi să văruieşti în ce culori vrei, să primeşti acasă pe cine doreşti, ceea ce nu era valabil când stăteai cu chirie…

Dezavantaje în a cumpăra o locuinţă

Şi cumpărarea are dezavantaje. În primul rând, cheltuielile lunare, care se dublează sau se triplează faţă de cele ale unui chiriaş. Dacă vrei să cumperi, atunci eşti legat de locul de muncă de unde îţi iei salariul cu care plăteşti ratele. Contractul de creditare vine cu o sumedenie de alte comisioane la care nu te gândeai şi suma creşte bine de tot. Trebuie să repari sau să renovezi ce cumperi. Alţi bani, altă distracţie.

A cumpăra o casă se face cu multe calcule şi socoteli. Vorba unui proverb, „măsori de zece ori şi tai odată”. Pentru că nu vrei să te agăţi în următorii ani de o locuinţă pe care te-ai grăbit să o cumperi, care poate că e atât de departe că nici nu o poţi închiria dacă vrei să te muţi din ea sau cu o locuinţă făţoasă, dar care te leagă de locul actual de muncă, de unde ai pleca şi mâine…

 

Taguri: