Chromebook sau Windows 365? Care va fi viitorul pe piata digitala

Autor: Bogdan Frațilă

Ideea de a rula un sistem de operare în cloud nu este nouă. Google face acest lucru de ani de zile cu Chromebook și cu sistemul său ChromeOS si acum vine Windows 365

Sursa: PixaBay

Ideea de a rula un sistem de operare în cloud nu este nouă. Google face acest lucru de ani de zile cu Chromebook și cu sistemul său ChromeOS si acum vine Windows 365

Chromebook-urile sunt încă insuficiente pentru utilizatorii de întreprindere

Ideea de a rula un sistem de operare în cloud nu este nouă. Google face acest lucru de ani de zile cu Chromebook și cu sistemul său ChromeOS. Anunțat pentru prima dată în 2011, un Chromebook se bazează în mare măsură pe aplicații web care utilizează browserul Google Chrome.
Chromebook-urile pot funcționa offline și utilizează aplicații precum Gmail, Google Calendar și Google Drive pentru a sincroniza datele atunci când sunt conectate la internet.


În timp ce Chromebook-urile s-au bucurat de un succes semnificativ în rândul instituțiilor de învățământ datorită costului lor scăzut, pătrunderea lor în spațiul întreprinderilor a fost slabă. Dependența enormă pe care o au utilizatorii corporativi de utilizarea aplicațiilor bazate pe Windows a fost un obstacol major pe care Chromebook a trebuit să îl depășească, în ciuda costului său semnificativ mai mic față de un laptop tradițional bazat pe Windows.
În mod ironic, adevărul brutal este că majoritatea utilizatorilor depind de Microsoft 365 (Word/Outlook/Excel/PowerPoint) pentru nevoile de procesare de text, e-mail, modelare de foi de calcul și prezentări. Google Workspace poate fi o platformă excelentă de colaborare la locul de muncă, dar multe întreprinderi (și chiar școli) s-au standardizat pe Microsoft 365 și OneDrive. Pentru a acoperi acest decalaj, Microsoft și Google și-au unit forțele pentru a face din Microsoft 365 o experiență premium pe ChromeOS, cu integrarea completă a OneDrive pentru aplicația Files în cărți.
Google a publicat recent o actualizare care va aduce această funcționalitate pe Chromebooks în următoarele câteva luni. Cu toate acestea, pentru majoritatea utilizatorilor de întreprindere care au nevoie de acces la aplicațiile bazate pe Windows, în care s-au investit sume importante de bani de-a lungul deceniilor, aceasta rămâne o situație "aproape, dar nu și o țigară", Chromebook-urile rămânând un non-starter pentru mulți clienți mari de întreprindere.

Implicații pentru producătorii de PC-uri

Nu cu mult timp în urmă, producătorii de PC-uri se puteau baza pe faptul că Microsoft va lansa o nouă versiune de Windows pentru a stimula o creștere a vânzărilor de PC-uri. În timp ce Apple rămâne una dintre puținele companii care încă mai pot să convoace acest nivel de entuziasm la scară largă, capacitatea Microsoft de a reproduce acel nivel de entuziasm al utilizatorilor este acum în oglinda retrovizoare.

Nu vreau să spun asta în derizoriu. Microsoft este astăzi o companie mult diferită și mai mare decât în 1995 și rămâne unul dintre marile succese financiare ale lumii din punct de vedere al veniturilor și al profitabilității. Dar acum, Microsoft își dă seama că îmbunătățirile aduse conectivității din punct de vedere al vitezei și latenței în ultimii 20 de ani au făcut ca scenariul "Windows în cloud" să fie plauzibil și probabil.
S-ar putea dezbate dacă o experiență Windows în cloud ar fi suficient de satisfăcătoare pentru toți, cu excepția celor mai pretențioși utilizatori de PC, de exemplu, profesioniștii în conținut video și jucătorii. Cu toate acestea, este greu de repudiat faptul că cloud-ul este finalul final al jocului și că este doar o chestiune de timp. De asemenea, nu putem respinge faptul că fenomenul muncii hibride a jucat un rol în a face ca "Windows în cloud" să fie mai atractiv pentru utilizatorii de afaceri.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Justificarea costului pentru Windows 365

Pur și simplu, Windows 365 elimină necesitatea de a cumpăra un PC nou. Deși costul va fi întotdeauna un aspect de luat în considerare pentru departamentele IT, prețul abonamentului lunar al Microsoft pentru întreprinderi se întinde între 32 și 162 de dolari pe utilizator, în funcție de numărul de nuclee de procesor, memorie și capacitate de stocare. Companiile care doresc să iasă din activitatea de gestionare a hardware-ului ar putea găsi Windows 365 foarte tentant. Bineînțeles, veți avea în continuare nevoie de un client de calcul hardware ușor, dar cel mai probabil nu va fi un laptop de 1.500 de dolari.
Presupunând că o adoptare chiar și modestă a Windows 365 are loc în următorii doi sau trei ani, reducerea furnizorilor de servicii de aplicații PC (ASP) va zgudui grinzile din birourile tuturor marilor producători de PC din lume- în special în Palo Alto/Houston, Austin și Raleigh, unde locuiesc cei mai mari trei producători de PC-uri, cu o cotă de piață combinată de peste 60%. Chiar dacă doar 20% din piața PC-urilor trece la un model de afaceri Windows 365 în următorii câțiva ani, impactul rezultat ca urmare a scăderii dramatice a ASP-urilor ar putea duce la pierderi de venituri de miliarde de dolari. Este un lucru serios.
Sunt conștient de rezistența internă enormă cu care trebuie să se confrunte un OEM de PC-uri pentru a se confrunta cu această realitate. Unii OEM vor îmbrățișa punctul de vedere conform căruia oferta Windows 365 nu va fi un fapt împlinit și că tranziția de reducere a ASP-urilor în scădere poate fi gestionată cu grație.
Sunt îndoielnic că acest scenariu se va realiza, deoarece va fi nevoie doar de câteva companii, presupunând că experiența utilizatorilor cu Windows 365 este rezonabilă și nu are impact asupra productivității generale, pentru a începe să transmită lumii cât de benefică este o abordare Windows bazată pe cloud din punct de vedere al suportului, securității și gestionării imaginilor.

Citește și: Windows 365 și prăbușirea pieței PC-urilor? De ce este vital acesta?

Citește și: Securitatea digitala si directorii de informatie in 2023

Citește și: Top 5 sfaturi pentru a vă proteja viața si confidentialitatea online