Ciclonul Boris a făcut deja primele victime în Galați: „Doamne ferește!” Vineri seară, viitura a făcut prăpăd în România și a adus zeci de locuințe sub ape

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 14 sep 2024, 10:34

Aversele torențiale au afectat numeroase județe din țară, cele mai afectate fiind Galați și Vaslui, care se află sub cod roșu de ploi abundente și inundații

Sursa: colaj Facebook (Meteoplus)

Ciclonul Boris, care a măturat Europa în ultimele zile, și-a făcut simțită prezența și în România și a adus furtuni violente și precipitații abundente.

Cele mai grave consecințe s-au înregistrat pe Valea Oltului, unde natura s-a dezlănțuit și a provocat o alunecare de teren. Aluviunile căzute pe șosea au blocat Drumul Național 7 timp de mai multe ore, iar traficul a fost întrerupt în totalitate în acea zonă.

De asemenea, patru persoane au fost ucise de viitura puternică.

Citește și: A nins în Europa! Imagini cu zonele acoperite de zăpadă! Când ajunge ciclonul Boris în România

Patru persoane au murit din cauza viiturii

Inundații masive în Galați și Vaslui

Aversele torențiale au afectat numeroase județe din țară, cele mai afectate fiind Galați și Vaslui, care se află sub cod roșu de ploi abundente și inundații. În județul Galați, situația este deosebit de gravă, după ce patru persoane și-au pierdut viața în urma unei viituri, conform purtătorului de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.

„La Pechea a fost găsită o victimă, bărbat, plutind în incinta curții și o femeie a fost găsită la Drăgușin”, spune pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.

Drumul Național și mai multe drumuri județene au fost închise din cauza viiturilor, iar localitatea Cudalbi este printre cele mai afectate, apa ajungând aici și la înălțimi de peste 1 metru.

„Doamne fereşte!”/ „N-a mai fost aşa de ani de zile”, spun localnicii, conform Observatornews.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Furtunile au făcut prăpăd vineri seară în mai multe zone din ţară

Mai multe localități din județele afectate au fost evacuate preventiv, locuitorii fiind îndepărtați din locuințe pentru a nu fi luați de viituri. Inspectoratul de Poliție Județean Galați a raportat că zece case și numeroase curți au fost inundate, iar circulația rutieră pe unele drumuri a fost blocată temporar din cauza acumulărilor masive de apă.

În localitatea Brezoi, pe Valea Oltului, cantități impresionante de nămol și pietre au căzut de pe versanți, blocând complet benzile de circulație de pe Drumul Național 7. Echipele de intervenție au lucrat ore întregi pentru a curăța drumul și a relua traficul.

În orașe precum Pitești, furtunile violente au creat haos.

Ploile abundente, însoțite de descărcări electrice, au transformat străzile în râuri, iar rețeaua de canalizare a cedat sub presiunea debitului imens de apă. Autoritățile au trimis mesaje RO-ALERT pentru a avertiza populația să rămână în case, întrucât condițiile de deplasare au devenit periculoase.

În multe zone, apa a ajuns până la capotele mașinilor, iar șoferii au fost nevoiți să circule cu dificultate. Casele și curțile oamenilor au fost și ele afectate, curțile fiind complet inundate, iar pericolul de noi alunecări de teren și inundații continuă să fie ridicat.

Meteorologii au emis noi avertizări de cod roșu pentru inundații, deoarece se așteaptă ca ploile să continue. Furtunile severe din cursul nopții trecute au adus în doar câteva ore precipitații cât pentru două luni, iar autoritățile rămân în stare de alertă maximă pentru a gestiona situațiile de urgență.