Ciclonul care a făcut prăpăd în Islanda pătrunde și în țara noastră: ANM anunță scăderea drastică a temperaturilor și furtuni puternice începând de marți

Autor: Cristina Mocanu

România lovită de furtuni după ce ciclonul care a lovit Islanda pătrunde și în țara noastră

Sursa: pexels.com

Meteorologii ANM avertizează că România va fi lovită de ciclonul care a făcut prăpăd în Islanda, începând de azi.

Un ciclon format în zona Islandei va pătrunde în România începând de astăzi, aducând cu el o serie de schimbări drastice în ceea ce privește vremea. Acesta va afecta inițial vestul țării, dar prognozele arată că întreg teritoriul va resimți influența sa, inclusiv prin scăderea semnificativă a temperaturilor.

Temperaturile vor scădea dramatic odată cu pătrunderea ciclonului în România

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că, pe măsură ce ciclonul își va face simțită prezența în România, vremea va deveni din ce în ce mai instabilă.

Începând din această după-amiază, furtuni și vijelii vor acoperi mare parte din țară, iar temperaturile maxime vor scădea simțitor. „Cu siguranță vom vorbi și de temperaturi în scădere, mai ales de mâine (marți, n.r.), în jumătatea vestică a țării, unde maximele nu vor mai atinge 24-25 de grade", a declarat Mateescu pentru Realitatea Plus.

Pe lângă furtuni și vijelii, ciclonul va aduce și o răcire considerabilă a vremii, în special în partea de vest a României.

În această zonă, temperaturile vor coborî semnificativ sub valorile normale pentru această perioadă a anului. Doar în sud-estul țării se vor mai înregistra temperaturi de până la 29 de grade, însă și acestea vor scădea pe măsură ce weekendul se apropie.

Pentru sfârșitul săptămânii, se anticipează un interval mai răcoros, caracterizat de valori termice mult sub cele obișnuite pentru această perioadă. „Ecartul valorilor termice va caracteriza o vreme ușor mai răcoroasă.

La finalul săptămânii nu ne vom mai apropia de pragul de 24-25 de grade, specific unei zile de vară", a adăugat directorul ANM.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță furtuni însoțite de intensificări ale vântului și temperaturi maxime în scădere: Cum va fi vremea în țară marți, 10 septembrie 2024

În plus, instabilitatea atmosferică va aduce averse importante, care vor avea un impact puternic în mai multe zone.

În sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali și a celor Meridionali, se așteaptă precipitații însemnate. Acestea vor varia între 20-25 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone se vor depăși chiar și 30-40 de litri pe metru pătrat.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Atenționări meteorologice și posibile riscuri

ANM a emis deja o atenționare de cod galben, valabilă începând de marți dimineață și până la ora 21:00, care vizează în mod special regiunile afectate inițial de ciclon. Furtunile vor fi însoțite de intensificări ale vântului, care vor atinge viteze de 50-60 de kilometri pe oră, ceea ce va accentua senzația de frig și va crea condiții nefavorabile pentru locuitorii acestor zone.

În ciuda faptului că ciclonul afectează momentan doar anumite regiuni din țară, ANM avertizează că aria ploilor se va extinde treptat pe măsură ce săptămâna avansează. Această extindere va aduce precipitații și vânt puternic în mai multe zone, crescând riscurile asociate acestor fenomene meteorologice extreme.

Schimbările drastice de vreme aduse de acest ciclon pot avea un impact considerabil asupra agriculturii, în special în zonele afectate de furtuni violente și cantități mari de precipitații. În plus, temperaturile scăzute și ploile frecvente vor influența negativ și activitățile zilnice ale populației, în special în regiunile rurale, unde dependența de condițiile meteo este mai ridicată.

Citește și: Directorul ANM anunță schimbări drastice ale vremii: Vin furtuni puternice, iar temperaturile vor scădea brusc

Elena Mateescu a subliniat importanța monitorizării continue a avertizărilor meteo și a recomandat populației să fie pregătită pentru schimbările bruște de vreme. „Trebuie să vorbim și de fenomenele de instabilitate, încă din această după-amiază și pe parcursul nopții. Va fi o săptămână marcată de instabilitate atmosferică accentuată și scăderi semnificative de temperatură", a concluzionat aceasta.

România se pregătește astfel pentru o săptămână cu vreme extrem de instabilă, furtuni puternice și scăderi semnificative ale temperaturilor, semnalând trecerea de la zilele calde de vară la un climat mai rece și instabil, specific începutului de toamnă.