Începând cu finalul săptămânii, România va fi afectată de noi ploi semnificative, acestea fiind rezultatul unui „ ciclon autentic” care s-a format în regiunea binecunoscută a ciclonilor mediteraneeni – Golful Genovei.
Un ciclon mediteranean se îndreaptă spre România
Lucian Sfîcă, doctor în climatologie și profesor la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a oferit detalii despre fenomenul meteorologic care va influența vremea din țara noastră, notează Cancan.ro.
Acest ciclon, denumit Finny în Germania și Cassandra în Italia, promite să aducă precipitații importante, în special în vestul României, dar ar putea afecta și alte regiuni.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. Se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice”, a transmis Lucian Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova și citat de sursa menționată anterior.
Ce impact va avea acest ciclon
Dr. Lucian Sfîcă a analizat condițiile meteorologice actuale, subliniind că, de această dată, avem de-a face cu un „ciclon autentic”, un fenomen tipic format în Golful Genovei. Traiectoria ciclonului ar urma să fie de tip „panonic”, afectând în special vestul României, însă ar putea declanșa și formarea unor nuclee secundare care să aducă ploi și în alte zone ale țării.
Lucian Sfîcă a subliniat și importanța acestor cicloni mediteraneeni pentru aportul de apă din România, în special în lunile reci. În anii anteriori, lipsa unor astfel de cicloni a dus la secete severe în primăveri și veri, iar acum speranțele sunt ca acest ciclon să ajute la reducerea deficitului de apă din sol, în special în Oltenia, notează Cancan.ro.
„Acum, pe fondul precipitațiilor din luna septembrie, ideal ar fi ca și Oltenia să primească necesarele cantități de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol. Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice (Conf. dr. Lucian Sfîcă)”, a mai spus Lucian Sfîcă.
Așadar, în următoarele zile, România ar trebui să se pregătească pentru o perioadă de ploi abundente și pentru posibile efecte asociate acestui ciclon care promite să aducă schimbări semnificative în regimul meteorologic.