Ciclonul Frederico a intrat în istorie drept cea mai violentă furtună care s-a produs pe litoralul românesc. Cel mai afectat este orașul Constanța, furtuna de cod roșu măturând totul în cale.
Cum s-a manifestat Furtuna Frederico
Fenomenul meteorologic a luat amploare într-un timp foarte scurt. Ploaia torențială a fost însoțită de rafale cu viteze ce depășeau 120 de kilometri pe oră.
Vântul a fost atât de puternic încât a lăsat fără acoperișuri 50 de clădiri, a smuls 200 de arbori, printre care și copaci cu rădăcini de doi metri.
De asemenea, mai multe ambarcațiuni au fost scufundate de valurile imense, iar 60 de autovehicule au suferit avarii considerabile, din cauza bucăților de acoperiș căzute de pe blocuri sau a copacilor smulși.
Deși majoritatea localnicilor au respectat alertele repetate de vreme severă și au stat la adăpost, pe trei bărbați furtuna tropicală i-a prins fix în mijlocul mării. Aceștia au pierdut legătura cu țărmul, fiind un timp blocați în larg, însă, într-un final, au reușit să scape teferi din mijlocul furtunii.
„Nu au mai putut să coboare peste barjă să urce pe remorcher, pentru că sunt mişcări oscilatorii destul de mari, din cauza vremii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ciclonul Frederico a lăsat câțiva localnici sub cerul liber
Cu toate că furtuna puternică a luat sfârșit, 60 de localități încă sunt afectate, fiind fără curent electric. Alți oameni au fost și mai ghinioniști, ciclonul smulgându-le atât acoperișul, cât și tavanul locuinței.
„Am auzit un zgomot foarte puternic, după s-a întunecat totul în faţa ferestrei. În câteva clipe am realizat că se prăbuşeşte acoperişul. Se vede cerul. Acoperişul a fost ancorat cu nişte bolţi metalici care străpungea plafonul şi oamenilor le plouă în case efectiv.
Atunci s-a auzit bubuitura. Am constatat geamul spart în bucătărie, în balcon şi ce se vede în parcare, distrus tot, maşina distrusă. A picat acoperişul şi pe copaci şi pe maşinile vecinilor.”, a povestit un localnic, conform sursei citate.
Uraganul a afectat chiar și reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, care s-a deconectat automat, fiind reactivat abia după 20 de ore. Rafalele au întrerupt chiar și sistemul de eoliene din regiunea Dobrogea.
Citește și: Ciclon polar în România! Unde va ninge în următoarele zile