Cicloturism, sau cum se pot parcurge mii de kilometri de distracție

Author: Lavinia Medrea

Ciclismul este un sport care a prins tot mai mult avânt în ultimii ani, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și datorită creșterii nivelului de conștientizare referitor la nevoia de protejare a mediului înconjurător.

Ciclismul este un sport care a prins tot mai mult avânt în ultimii ani, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și datorită creșterii nivelului de conștientizare referitor la nevoia de protejare a mediului înconjurător. Pasionații de mișcare și aventură au combinat acest sport chiar și cu turismul și în acest mod s-a ajuns la cicloturism, care presupune alegerea unui traseu ciclistic interesant, pe ruta căruia se pot face popasuri pentru a vizita obiective istorice sau culturale deosebite. În acest context Europa este o destinație deosebit de atractivă pentru iubitorii de biciclete, datorită rețelei sale extinse de trasee cicliste, cunoscută sub numele de EuroVelo. Aceste rute bine stabilite trec prin peisaje variate, de la munți spectaculoși până la coaste pitorești și orașe istorice.

Trasee pentru cicloturism european

EuroVelo este o rețea de trasee cicliste ce străbate țări și regiuni diverse de pe întregul continent. Scopul acestora este acela de a oferi pasionaților de vacanțe active ocazia de a descoperi bogăția culturală și naturală a Europei, peisaje deosebite și culturi diferite. Pe parcursul acestor etape cicliste, care uneori presupun un efort de cateva zeci de kilometri sunt gândite obiective turistice, orașe încărcate de istorie sau campinguri unde se poate rămâne pentru o perioadă de odihnă și socializare sau chiar pentru a petrece timpul postând în spațiul online pozele zilei sau o scurtă relatare. Acest efort semi jurnalistic putând fi urmat de un somn bun, o seară la foc de tabără sau chiar de o seară în care cei pasionați de sport pot să plaseze pariul lor platformă de pariuri online România

Traseul Dunării: de la izvor până la Marea Neagră

Unul dintre cele mai impresionante segmente ale rețelei EuroVelo este traseul Dunării. Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, oferă o călătorie ciclistică fascinantă, ce începe de la sursa sa, din Germania și continuă până la vărsare, la Marea Neagră. Traseul Dunării este împărțit în mai multe segmente, oferind astfel cicloturiștilor posibilitatea de a explora peisaje diverse și culturi variate de-a lungul cursului său.

Traseul EuroVelo 6: De la Nantes la Constanța

Unul dintre cele mai lungi trasee cicliste din Europa, EuroVelo 6, traversează continentul de la vest la est, conectând Oceanul Atlantic cu Marea Neagră. În România, acest traseu spectaculos străbate țara de la vest la est, pe malurile Dunării, pe o distanță de aproximativ 1.070 de kilometri. Pornind din orașul francez Nantes, EuroVelo 6 trece prin țări precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria și Serbia, înainte de a ajunge în România. Pe parcursul acestei călătorii cicliste epice, cicloturiștii au ocazia să admire peisaje naturale uimitoare, să exploreze orașe istorice și să se bucure de ospitalitatea și gastronomia locală.

Traseul EuroVelo 17: Iron Curtain Trail

Un alt traseu ciclist remarcabil care trece prin România este EuroVelo 17, cunoscut sub numele de Iron Curtain Trail. Acest traseu urmează fosta „Cortină de Fier” care a divizat Europa în timpul Războiului Rece. Pornind din Finlanda, acesta trece prin țări precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria și România. În România, cicloturiștii pot explora părți din traseu care urmează vechile granițe ale țării și pot descoperi poveștile fascinante ale perioadei comuniste.

De ce merită aleasă o vacanță cicloturistică

Cicloturismul este o modalitate deosebită de a descoperi frumusețea și diversitatea Europei, iar traseele cicliste EuroVelo oferă oportunități incredibile de aventură și explorare. Traseele din România, care se întind de-a lungul Dunării până la Marea Neagră, sunt printre cele mai impresionante și pot fi abordate atât de cicliștii experimentați cât și de începătorii entuziasmați, care pot alege popasuri dese și interesante. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.