Cinci greșeli pe care elevii le fac la examenul de Evaluare Națională. Mare atenție!

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 16 mar 2024, 02:30

Cele mai comune greșeli pe care le fac elevii la Evaluarea Națională

Sursa: freepik.com

Cele mai comune greșeli pe care le fac elevii la Evaluarea Națională. Sfaturi importante de care e bine să ții cont în ziua examenului!

Examen important pentru elevii care au absolvit clasa a 8-a, Evaluarea Națională le poate da mari bătăi de cap candidaților care, din cauza emoțiilor, pot comite anumite greșeli. Ministerul Educației vine în sprijinul elevilor cu câteva sfaturi importante de care este bine să țină cont toți cei care se pregătesc să susțină examenul de Evaluare Națională 2023.

Citește și: Barem Română Evaluare Națională 2023: La ce oră se publică pe Edu.ro răspunsurile pentru elevii de clasa a 8-a?

Cinci greșeli pe care elevii le fac la examenul de Evaluare Națională 

1. De obicei, candidații care susțin examenul de Evaluare Națională lasă la final întrebările dificile și uită sau nu mai au timp apoi să se întoarcă la acestea. 

2. Transcrierea incorectă a răspunsurilor de pe ciornă pe foaia de examen este o altă greșeală des întâlnită în rândul elevilor.

Din grabă și neatenție, elevii pot pierde puncte importante. 

3. Nu își rezervă timp pentru citirea și verificarea lucrării la final. 

4. Nu citesc enunțurile cu atenție. 

5. Încercuiesc, din neatenție, o altă literă decât cea a răspunsului corect. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Evaluare Națională 2023 Română și Matematică: Cine face subiectele pentru examenele naționale?

Sfaturi de care să ții cont la Evaluarea Națională

 

Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.

Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.

Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.

În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.

Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.